vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2019

Oficialii operatorilor magistralelor naţionale de trasport de gaze naturale din Ungaria, România, Bulgaria și Grecia au semnat, la Bruxelles, un „nou memorandum de înțelegere” de interconectare a sistemelor de la nord la sud, cu rețeaua TAP – TANAP care aduce gaze din sectorul caspic al Azerbaidjanului.

Un memorandum similar a mai fost semnat în iulie 2017 şi tot „sub coordonarea” directoratului general pentru energie al Comisiei Europene – DG Energy, potrivit unui comunicat al opratorului român Transgaz (TGN).

Atunci, companiile Transgaz (TGN, România), DESFA (Grecia), ICGB (responsabilă pentru construirea și operarea Interconectării Grecia – Bulgaria), Bulgartransgaz (Bulgaria) și FGSZ (Ungaria) „și-au asumat realizarea unui coridor sud – nord care să permită fluxuri bidirecționale de gaze naturale prin interconectarea sistemelor de transport” din ţările lor.


Acum, „Memorandumul de Înțelegere privind Coridorul Vertical (semnat săptămâna trecută, n.r) asigură premisele necesare dezvoltării unei strânse colaborări (…), prin conectarea acestui coridor la Coridorul Sudic (TAP) care preia gazele naturale din Azerbaidjan și alte state din zona Mării Caspice precum și prin conectarea la terminalul LNG din Grecia”.

Coridorul Vertical împreună cu gazoductul paneuropean BRUA fac parte din Coridorul Nord-Sud din cadrul Inițiativei celor 3 Mări (I3M), „ce va contribui la diversificarea surselor de gaze naturale și la creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale a statelor din Centrul și Estul Europei și Balcani”, mai spune comunicatul citat.

Transgaz susţine că, dacă sistemele BRUA și Coridorul Vertical vor fi interconectate, „ne vor transforma într-un important jucător pe piața gazelor din regiune”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: