miercuri

24 aprilie, 2024

13 august, 2020

Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG), concesionarul perimetrului XV Midia de gaze naturale din Marea Neagră, a realizat 33% din proiectul de investiție în exploatarea perimetrului, iar gazoductul spre țărm ar putea fi gata în acest an.

Au fost aduse la Constanța conducte de 147 de kilometri pentru gazoductul prin care gazele vor fi aduse în sistemul de transport, iar platforma de extracție Ana este pe jumătate gata, potrivit sursei citate, potrivit declarațiilor directorului general al companiei, Mark Beacom, citat de S&P Global Platts.


BSOG este singurul concesionar de perimetre de gaze naturale din Marea Neagră care a luat decizia finală de a investi în exploatarea unui perimeru offshore românesc, în ciuda reglementărilor pe care le consideră, totuși, ostile.

BSOG spune că va scoate primul metru cub de gaze anul viitor

În ciuda pandemiei coronavirus, compania speră că va extrage primul metru cub de gaze anul viitor, dar nu a mai precizat cu exactitate când. În februarie țina era primul trimestru din 2021.

„Stadiul de realizare a proiectului este acum de 33% și încă mai credem că ținta de a produce primele cantități de gaze în 2021 poate fi atinsă. (…) Dacă nu vor exista întreruperi cauzate de chestiuni legate de COVID-19, am putea începe instalarea conductei offshore la sfârșitul verii. Instalarea conductei de la țărm la platforma Ana ar trebui să dureze două luni”, a declarat Mark Beacom, pentru S&P Global Platts.

Circa un miliard de meri cubi de gaze naturale (cam 10% din producția actuală României, potrivit S&P Global Platts) va fi pompat din perimetrul de mica adâncime XV – Midia, care este constituit din câmpurile Doina și Ana. Gazele vor fi extrase prin cinci puțuri, unul submarin în câmpul Doina, și celelalte prin platforma de extracție în câmpul Ana.


BSOG mai este concesionar și operator al perimetrului XIII Pelican.

BSOG este controlată de grupul american de administrare de active Carlyle, care deține 70% din acțiuni, celelalte fiind ale companiei de private equity Petro Ventures Resources (20%) și companiei de producție italiene Gas Plus International (10%).

România pierde timp din cauza politicii interne

BSOG a luat decizia finală de investiție în proiectul Midia, în februarie anul trecut, bazându-se pe faptul că prevederile considertate ostile din Legea offshore vor fi modificate de către autorități.

Atunci BSOG avertiza că ar putea statul roman în judecată. În acest an , în ciuda poziției sale favorabile, Guvernul nu și-a asumat încercarea de a modifica legea într-un parlament în care nu se poate obține un consens politic, potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu.

„ Insistăm în continuare că este esențială revocarea măsurilor ostile, precum impozitul pe veniturile suplimentare și obligația de vânzare pe piețele centralizate, care au fost impuse în noiembrie 2018, pentru a recâștiga încrederea investitorilor în dezvoltarea (exploatării gazelor) din Marea Neagră”, a spus directorul general al BSOG.

Oficialul a avertizat că „fără cooperarea completă a tuturor partidelor politice, România va pierde această oportunitate extraordinară, însă limitată în timp. Proiectul nostru merge înainte pe premisa că aceste măsuri vor fi rezolvate”, a conchis Mark Beacom.

BSOG și Transgaz au semnat în august anul trecut ordinul de începere a lucrărilor pentru infrastructura de preluare a producției provenite din perimetrul Midia în Sistemul Național de Transport (SNT) al gazelor.

Gazoductul va transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, pe o lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta țărmul Mării Negre cu Sistemul Național de Transport, termenul estimat de finalizare fiind anul 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: