fbpx

Chestiunea

Viitorul, citit în opțiunile universitare ale tinerilor: Record de candidați la universitățile de științe aplicate

Facultățile din România sunt în plină desfășurare a admiterii, iar mai multe universități au anunțat un număr record de candidați. La Universitatea București se observă… Mai mult

21.07.2021

Analiză

Finanțarea deficitului bugetar: Cât mai trebuie să împrumute România și de unde. Statul găsește bani tot mai greu

Statul începe să întâmpine dificultăți în finanțarea deficitului bugetar, datoria publică va depăși cât de curând pragul de 50% din PIB, reiese din datele consultate… Mai mult

20.07.2021

Just Business

Radiografia creditării corporate: Comerțul răstoarnă ierarhia creditării – construcțiile și serviciile au profitat cel mai mult de dobânzile mici și de programele guvernamentale

Cele mai mari creșteri ale creditelor au fost înregistrate anul trecut de companiile din construcții și comerț. Au urmat cele din servicii, pe seama telecomunicațiilor… Mai mult

20.07.2021

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

Găurile din Legea conflictului de interese şi contractele politice ale aleşilor

de Mihai Pavelescu 27.11.2011

Oficialii europeni sunt tot mai ingrijorati de practica frecvent intalnita in Romania prin care contractele din bani publici si cele cu finantare europeana sunt castigate de demnitari, prin firmele la care sunt actionari.

Senatori, deputati, consilieri locali si judeteni, prefecti, primari, inalti functionari sunt actionari si administratori la firme si companii private si primesc contracte de la institutiile unde activeaza, de multe ori pe criterii politice sau prin grupuri de influenta.

Doar o idee despre amploarea acestui fenomen: in anul 2010, firmele detinute de 75 de parlamentari au primit contracte de 250 milioane euro de la institutii publice.

Pentru a stopa acest fenomen este necesara o modificare a legii 161/2003 si a legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

-Demnitarii ar trebui sa nu mai aiba posibilitatea de a incheia afaceri cu statul, aceasta interdictie putand fi totala sau restransa la institutia unde acestia isi desfasoara activitatea sau, in cazul consilierilor judeteni si parlamentarilor, la judetul sau circumscriptia electorala.

Initiative asemanatoare au mai existat sub forma a doua proiecte legislative, care interziceau parlamentarilor orice afaceri cu statul, insa ele s-au impotmolit in Parlament.

Presiune pe ANI

Astfel, in anul 2010, deputatii PDL Axenie Carmen si Boldea Mihail au incercat sa introduca in Legea 161/2003 interdictia pentru ministri, parlamentari, primari, prefecti, presedinti ai consiliilor judetene de a incheia contracte cu statul. Culmea este ca si intiatorii proiectului au votat impotriva, ca de altfel intreg partidul din care faceau parte.

Un alt fenomen ingrijorator este ca functionarii din Autoritatile de Management implicati in proiectele cu finantare europeana sunt si cei care castiga aceste proiecte prin firmele lor sau ale rudelor. Pentru a nu intra sub incidenta conflictului de interese, unii functionari isi dau demisia si participa apoi cu firmele lor la licitatii.

Comisia Europeana doreste ca autoritatile romane sa elaboreze un set clar si transparent de norme la nivel national pe tema conflictului de interese si incompatibilitate pe care sa le difuzeze institutiilor si angajatilor din sistemul de management si control al Fondurilor Structurale.

ANI şi cifrele ei

Potrivit unor date de la Agentia Nationala de Integritate, 1.240 de consilieri locali si judeteni sunt actionari sau administratori in 2.598 de firme private, majoritatea fiind SRL-uri.

Aproximativ 10% dintre aceste companii au contracte cu institutii publice.

Defalcat, 538 de consilieri locali sunt actionari sau administratori in 1.196 companii private (2,23 companii/consilier), iar 702 consilieri judeteni sunt actionari in 1.402 companii private (2 companii/consilier). Aici este vorba doar de acele firme unde consilierii sunt actionari directi, insa este greu de cuantificat firmele detinute de rudele acestora.

a. Semnificativă in cazul consiliilor judetene si primariilor este existenta a zeci de mii de angajati contractuali, ce nu au obligatia sa isi depuna declaratiile de avere si interese. Este o scapare a legii, iar ANI nu are posibilitatea sa le controleze averile si nici sa ii sanctioneze.

Un astfel de exemplu este Aura Huluba, consiliera persoanala a presedintelui Consiliului Judetean Ilfov, Cristache Radulescu. Beneficiind de aceasta functie, Aura Hulubei este cea care a intocmit, prin firma sa de arhitectura Arua Create Desing, PUG-ul si PUG-ul comunei Snagov, prin care a fost diminuata suprafata Lacului Snagov pentru a permite construirea unui ansamblu rezidential.

b. Legea permite prefectilor sa aiba afaceri cu unitati administrative chiar in judetul in care acestia activeaza, desi este clar ca exista o influenta politica in acordarea de contracte.

Un exemplu este prefectul de Bihor, Gavrila Ghilea. El detine SC Constructii Bihor, firma ce a incheiat, in perioada 2007-2010, mai multe contracte cu primarii din judetul Bihor: Techea, Tileagd, Osorhei, Sanmartin, Sacadat, Lunca, Rieni, Megesti, Paleu, Salard, pentru modernizare de strazi, scoli, canalizare si alimentare cu apa, constructie de sali de sport si camine de batrani, cu o valoare cumulata de 100 milioane lei.

c. Si in cazul parlamentarilor exista un conflict de interese nereglementat de legislatie. La nivelul anului 2010, 75 de parlamentari (52 de deputati si 23 de senatori) detineau actiuni la firme private ce au primit contracte de la institutii publice, cu o valoare totala de peste 250 milioane euro (salubritate, construire de drumuri, informatizare, paza si protectie, agricultura etc.).

Un exemplu este senatorul Adrian Tutuianu, avocat de meserie, ce are in derulare contracte de reprezentare juridica cu zece primarii chiar din judetul Dambovita, pe care senatorul il reprezinta in Parlament.

Toate aceste contracte au fost acordate fara licitatie, pentru ca demnitarul se bazeaza pe un articol din legea administratiei locale care spune ca primarul sau seful consiliului judetean poate apela la un avocat pentru a-i reprezenta interesele comunitatii in justitie. Nu mai conteaza ca primariile cu pricina au deja juristi angajati, iar parlamentarul primeste in jur de 20.000 lei pe luna.

Conflictul de interese şi insomniile pe care le produce în parlament

 • În anul 2011, senatorul PNL Emilian Frâncu, a depus o inițiativă legislativă de modificare a Legii 144/2007, prin care funcționarii publici și demnitarii nu mai sunt obligați să treacă declarația de avere și de interese – și nu mai intră sub incidența incompatibilității  – pachetele de acțiuni de până la 3% la firmele care au contracte cu statul.

Frâncu și-a motivat inițiativa prin faptul că în legislațioa actuală foarte mulți funcționari pot avea probleme de compatibilitate din cauza unor acțiuni dobândite în urma privatizărilor în masă din anii ’90, în condițiile în care societățile la care dețin câteva acțiuni au și contracte cu statul.

Guvernul a dat un punct de vedere afirmativ, de principiu, pe inițiativa lui Frâncu, însă cu o propunere de modificare: sa se precizeze exact în lege că doar acțiunile dobândite în urma privatizărilor în masă sunt exceptate de la regimul compatibilităților.

Camera Deputaților a adoptat proiectul lui Frâncu, însă mai are nevoie și de votul Senatului.

 • În septembrie 2009, un grup de deputați și senatori de la mai toate partidele a depus o inițiativă legislativă prin care, pe lângă demnitari și funcționari publici, sunt obligați să depună declarații de interese și de avere și angajații companiilor cu capital majoritar de stat, care au venituri lunare de cel puțin 5 salarii minime pe economie. De asemenea, declarații de interese și de avere atrebuie depuse și de persoanele cu funcții de conducere în sindicate, potrivit proiectului.

Inițiativa a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților și a intrat în dezbaterea Senatului, unde a primit deja raport de respingere la Comisia juridică.

Obligativitatea liderilor de confederații și de federații sindicale de a depune declarații de avere și de interese a fost însă reglementată, prin altă modificare la Legea ANI.

 • În septembrie 2011, deputatul Tudor Ciuhodaru (pe atunci, conservator, iar acum, progresist) a depus o inițiativă legislativă prin care persoanele aflate sub incidența legii integrității ar fi fost obligate să depună și o declerație privind studiile pe care le-au efectuate, pe lângă declarațiile de avere și interese.

Relativ inofensivă, inițiativa lui Ciuhodaru încărca oarecum activitatea ANI. Deputatul UDMR Marton Arpad a venit, însă, la acest proiect cu o serie de amendamente care, practic, lăsa Agenția fără obiectul muncii, după cum s-au plâns șefii ANI.

Practic, amendamentele lui Marton prevedeau ca demnitarii găsiți în stare de incompatibilitate să nu mai fie obligați să părăsească funcțiile și să nu mai fie sancționați dacă nu-și depun declarațiile de avere și de interese în ordine și la timp, iar aceste documente să nu mai fie făcute publice.

De asemenea, contractele încheiate de un demnitar în conflict de interese să nu mai fie anulate, potrivit amendamentelor.

În cele din urmă, Ciuhodaru, ajuns la Putere, și-a retras inițiativa legislativă, cu tot cu amendamentele lui Marton.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.11.2011

3 comentarii

 1. O zi obişnuită: 28 Noiembrie – “Marea restructurare a bugetarilor” « Politeía
  28.11.2011, 1:40 am

  […] Găurile din Legea conflictului de interese şi contractele politice ale aleşilor. Oficialii europeni sunt tot mai ingrijorati de practica frecvent intalnita in Romania prin care contractele din bani publici si cele cu finantare europeana sunt castigate de demnitari, prin firmele la care sunt actionari. Senatori, deputati, consilieri locali si judeteni, prefecti, primari, inalti functionari sunt actionari si administratori la firme si companii private si primesc contracte de la institutiile unde activeaza, de multe ori pe criterii politice sau prin grupuri de influenta. Doar o idee despre amploarea acestui fenomen: in anul 2010, firmele detinute de 75 de parlamentari au primit contracte de 250 milioane euro de la institutii publice. Pentru a stopa acest fenomen este necesara o modificare a legii 161/2003 si a legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI). -Demnitarii ar trebui sa nu mai aiba posibilitatea de a incheia afaceri cu statul, aceasta interdictie putand fi totala sau restransa la institutia unde acestia isi desfasoara activitatea sau, in cazul consilierilor judeteni si parlamentarilor, la judetul sau circumscriptia electorala. Initiative asemanatoare au mai existat sub forma a doua proiecte legislative, care interziceau parlamentarilor orice afaceri cu statul, insa ele s-au impotmolit in Parlament. Mai multe pe Curs de Guvernare. […]

  • Angel
   29.1.2012, 11:42 am

   pai daca nu stiu ce insamena educatie(pt aurora). Pe primu loc e scoala, dar in acelasi timp nu trebuie sa ti petreci tot timpul invatand. Iesi afara cu prietenii. Si daca te uiti la tv mai lasa taraf, si iubire interzisa si altele de genu. Eu nici daca ma platesti nu ma uit la asa ceva, simplu nu le suport. Aia e, astia suntem

 2. Avem nevoie de lupta anticoruptie? | Noua Republică
  23.12.2011, 3:50 pm

  […] aici o situaţie a […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Grupul de atac USS Carl Vinson pleacă în misiune cu noile avioane ”invizibile” F-35C

Razvan Diaconu

Publicația americană Stars and Stripe anunță că portavionul USS Carl Vinson și grupul său de atac au pornit în misiune luni, din San Diego, marcând… Mai mult

Europa

UE trimite avioane și pompieri să ajute Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord în lupta cu incendiile

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări… Mai mult

Europa

Israel acuză doi comandanți ai Gardienilor Revoluţiei din Iran ca responsabili pentru atacul asupra petrolierului Mercer Street

Iulian Soare

Şeful comandamentului de drone al Gardienilor Revoluţiei din Iran şi comandantul forţelor aeriene se află în spatele atacului efectuat pe 29 iulie asupra petrolierului Mercer… Mai mult

Stiri

Creșterea cifrei de afaceri din comerț, stabilizată la +13% față de anul anterior

Marin Pana

Cifra de afaceri din comerț cumulată de la începutul anului în curs pare a se fi stabilizat la circa +13% față de aceeași perioadă din… Mai mult

Stiri

Document / Manipulări genetice la Institutul de Virusologie din Wuhan sub standarde de securitate aplicabile cabinetelor dentare – raport în Congresul SUA

Iulian Soare

Reprezentanții republicani în Comitetul pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților au dat publicității, luni, un nou raport privind originea coronavirus din care reiese că acesta… Mai mult

Europa

România și Marea Britanie, demers comun la ONU – scrisoare de condamnare a atacului asupra vasului Mercer Street

Razvan Diaconu

Reprezentanţii permanenţi ai Marii Britanii și ai României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, împreună cu reprezentantul permanent al Liberiei, statul de pavilion al navei “Mercer… Mai mult

Europa

Companiile de social media au avut venituri de peste 31 mld. dolari în T2 / 2021, peste așteptări – analiză XTB

Vladimir Ionescu

Principalele companii de social media au înregistrat venituri de peste 31 de miliarde de dolari în Trimestrul 2 din 2021, peste așteptările analiștilor. Totuși, majoritatea… Mai mult