Gamerii profesioniști, sportivi de performanță
joi

2 decembrie, 2021

Gamerii profesioniști, sportivi de performanță

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 octombrie, 2021

 Autoritățile de la București se pregătesc să legifereze statutul gamerilor printr-o serie de modificări aduse Legii sportului. 

Dacă până acum esports erau din punct de vedere legal în aceeași oală cu jocurile de noroc, o dată cu noile schimbări acestea vor intra în rând cu restul sporturilor clasice. 

Mai simplu spus, gamerii profesioniști vor fi recunoscuți oficial ca sportivi de performanță – la fel ca fotbaliștii, tenismenii sau baschetbaliștii. 


Urmează ca modificări ale legii sportului, discutate de guvern cu reprezentanți ai unor organizatori de competiții de esports, să ajungă pe agenda parlamentului, apoi în comisii și, în final, să fie aprobate de parlamentari.

”Ne-am implicat în acest comitet de lucru care, de un an de zile, a creionat o propunere de modificare a legii sporturilor care să includă și esports în ramurile sportive. 

Asta va permite o mai bună organizare a cluburilor, o mai bună organizare a competițiilor, dar mai ales recunoașterea jucătorilor de esports ca sportivi, conferind totodată un spațiu de siguranță părinților care, până acum, nu îi vedeau ca niște profesioniști pe propriii lor copii.

Pesemne că nici nu îi încurajau să meargă în această direcție, în acel mod profesionist, nu haotic, cum era până acum”, explică Tudor Dăescu, președinte Gaming Week.


Deși din punct de vedere organizatoric  există multe asemănări între o echipă de esports și o echipă de fotbal, de pildă, în prezent gamerii profesioniști nu pot activa ca sportivi de performanță și sunt angajați fie ca operatori PC, consultanți marketing sau chiar barmani.

Faptul că, în Franța, esports este recunoscut și PSG are și divizii de echipe de esports, le dă foarte multă încredere partenerilor, sponsorilor și chiar jucătorilor români.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La fel ca în alte sporturi, o echipă de esports nu înseamnă doar jucători. În spatele gamerilor profesioniști stă un întreg staf.

Finala Turneului  Dota 2 s-a desfășurat la București, la începutul lui octombrie și au participat 18 echipe de gameri. Din cauza  restricțiilor impuse de covid, competiția s-a desfățurat doar on-line.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 88 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 22 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe marea problemă...

rrr