miercuri

24 aprilie, 2024

10 octombrie, 2018

Primăria Galaţi a anunţat, marţi, că începând de anul acesta nu va mai subvenționa energia termică pentru populaţie la fel cum a făcut anul trecut.

Cele 12.000 de apartamente rămase în sistemul centralizat de termoficare ar trebui să plătească gigacaloria la un preț de trei ori mai mare decât iarna trecută, adică la 700 de lei. Iarna trecută gălăţenii cu contract la furnizorul local de agent termic au plătit 230 de lei/Gcal.

Pentru comparație, în Capitală, costul Gcal la consumatorii casnici (după subvenționare) a fost iarna trecută de 163,03 lei, cu TVA.


Municipiul Galați are aproximativ 230.000 de locuitori, iar aproximativ 10.000 de familii s-au debranșat de la sistemul urban. Primăria Galaţi a derulat un program de subvenţionare cu 3.000 de lei ajutor financiar pentru fiecare familie care a optat pentru centrală termică de apartament ori alt sistem de încălzire şi de producere a apei calde.

Electrocentrale Galați (cea care furnizează agentul termic societății Calorgal, distribuitorul de căldură în sistem centralizat din oraș), se află în insolvență și directorul acesteia, Lucian Bălţătescu, a explicat pentru cursdeguvernare.ro că Adunarea creditorilor nu permite furnizarea căldurii fără profit.

Electrocentrale furnizează Gcal la 200 de lei, conform calculelor impuse de ANRE, dar autoritățile locale au estimat că pentru pornirea şi funcţionarea sistemului urban de termoficare şi acoperirea pierderilor din reţea, consumatorii ar trebui să plătească iarna aceasta peste 700 de lei/Gcal.

Directorul Bălțătescu spune că încă nu știu dacă vor mai alimenta apartamentele rămase în sistemul central, totul trebuie decis de Primărie, care are două opțiuni: fie renunță de tot la încâlzirea prin sistemul urban, fie plătește prețul stabilit, și la timp.


Vor fi afectate nu numai locuințele nedebranșate, ci și Prefectura, Poliția, câteva licee și alte instituții.

Sistemul a fost conceput, în cele trei etape, care au demarat în 1969 și s-au încheiat înainte de Revoluție, pentru cel puţin 100.000 de apartamente. De asemenea, a fost gândit să funcționeze în cogenerare (să producă și energie electrică și energie termică), precum și abur tehnologic pentru Combinatul Siderurgic, actualul ArcelorMittal.

În 1990, municipiul avea aproape 330.000 de locuitori și peste 30.000 de angajați la combinatul SIDEX, acum are circa 230.000 de locuitori și doar 5.400 de angajați la ArcelorMittal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: