11 aprilie, 2011

Gaddafi acceptă un plan de pace elaborat de lideri africani. Preşedintele sud-african Jacob Zuma spune că guvernul de la Tripoli a acceptat un plan de pace elaborat de Uniunea Africană, pentru a pune capăt conflictului ce durează de opt săptămâni. Zuma, împreună cu alţi trei lideri africani, s-au întâlnit cu colonelul Gaddafi, duminică, la Tripoli. Aceştia vor merge azi să discute cu rebelii în Benghazi. Între timp, în Ajdabiya, forţele pro-Gaddafi i-au respins pe rebeli de pe poziţile lor, după lupte intense. NATO anunţă că avioanele sale au distrus 25 de tancuri ale forţelor guvernamentale, duminică. Planul de pace propus de ţările africane se referă la încetarea imediată a focului, acordarea ajutoarelor umanitare de urgenţă, protecţia străinilor şi dialogul între rebeli şi guvern asupra unei declaraţii politice. “Trebuie să dăm o şansă păcii”, a spus Zuma, la finalul întrevederii cu Gaddafi. Un purtător de cvuânt al rebelilor a declarat însă că nu va fi acceptat ca liderul libian sau fiul acestuia să rămână la putere. (BBC News)

Dispută polonezo-rusă la comemorarea lui Lech Kaczynski. Ceremoniile în memoria fostului şef de stat polonez  şi a celor 95 de oficiali , care s-au prăbuşit cu avionul în urmă cu un an, în Rusia, vor avea loc luni şi marţi. Evenimentul este umbrit de o dispută între ruşi şi polonezi, pe tema amplasării unei plăci comemorative. Cele două naţiuni au căzut de acord să ridice un monument la locul în care s-a prăbuşit avionul, în vestul Rusiei. Oficialii polonezi se îndreptau, acum un an, spre o destinaţie apropiată, unde doreau să comemoreze masacrul sovietic al prizonierilor polonezi din pădurea Katyn, în 1940. Rudele victimelor accidentului doresc să posteze la faţa locului o placă pe care să scrie, în limba poloneză, că preşedintele şi ceilalţi oficiali au murit în timp ce călătoreau spre comemorarea unui genocid sovietic contra prizonierilor de război polonezi. Dar prefectul regiunii Smolensk, Serghei Antufyev, a schimbat, duminică, placa respectivă cu una scrisă în poloneză şi rusă, eliminând pasajul referitor la genocidul sovietic. (New York Times)

Hosni Mubarak va fi anchetat pentru corupţie. El a fost chemat în justiţie de procurorii egipteni pentru a fi interogat în legătură cu acuzaţiile de corupţie şi ucidere a protestatarilor. Anunţul a fost făcut imediat după ce Mubarak a apărut la televiziune, pentru prima dată de când a fost alungat de la putere, acum două luni, şi a negat toate acuzaţiile de corupţie. Fostul preşedinte a spus că are drepul să-şi apere reputaţia şi a negat că ar deţine proprietăţi în ţări străine. Fii fostului lider, Gamal şi Alaa, au fost şi ei citaţi pentru anchetă. Procuroul general a declarat că discursul ţinut de Mubarak la televiziunea al-Arabiya, nu va influenţa ancheta. Vineri, piaţa Tahrir era iar plină cu protestatari, care cereau judecarea lui Mubarak şi a familiei sale pentru corupţie. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte zeci rănite după ce forţele de securitate au început să elibereze piaţa. Oamenii au fost răniţi de gloanţe, dar armata neagă că ar fi folosit gloanţe adevărate. Protestatarii cer o investigaţie în privinţa averii familiei Mubarak, evaluată între 1-70 miliarde de dolari. (BBC News)


Franţa interzice de azi purtarea vălului islamic în public. Azi intră în vigoare legea, votată de Parlamentul francez în octombrie 2010, care interzice femeilor musulmane să-şi acopere faţa în public. Majoritatea femeilor franceze musulmane se vor supune noilor prevederi legale, de a nu purta “burka” în spaţiul public. Mariam spune că poartă “niqabul” pentru că aşa vrea ea şi din convingere religioasă. Începând de azi însă, când iese din casă va trebui să-şi arate faţa pentru prima oară în ultimii cinci ani. “Am decis să respect legea, dar voi ieşi din casă cât mai puţin posibil”, spune ea. „Cred însă că este o prostie şi e greşit să forţezi pe cineva să facă ceva ce contravine credinţei sale”, a mai spus femeia. Sâmbătă, poliţia a arestat 61 de persoane care au încercat să organizeze o demonstraţie neautorizată în Paris. Printre aceştia se aflau 20 de femei care purtau “niqab”, vălul arab care lasă descoperiţi doar ochii. Printre cei care au vrut să protesteze se aflau şi câţiva extremişti islamişti din Marea Britanie şi Belgia, inclusiv Anjem Choudary, care a făcut parte din grupul interzis Islam4UK, discipol al predicatorului extremist Omar Bakri. Choudary a fost arestat la graniţa franceză. (Independent)

Marea Britanie şi Olanda dau în judecată Islanda pentru o datorie de 40 miliarde de euro. Guvernele celor două ţări vor să recupereze 40 miliarde de euro, pierdute când sistemul bancar din Islanda a falimentat. Acţiunea are loc după un referendum organizat în Islanda, prin care a fost rrespins planul de plată a banilor. Marea Britanie s-a declarat dezamăgită de votul “împotrivă”, iar ministrul de finanţe olandez a precizat că timpul pentru negocieri a expirat. Ministrul islandez de finanţe Steingrimur Sigfusson a spus că rezolvarea disputei în justiţie va dura mai mult de un an. “Este important să subliniem că cele două ţăi îşi vor primi banii începând cu finalul acestui an”, a mai spus el, adăugând că băncile falimentare vor putea să plătească circa 90% din pretenţiile autorităţilor britanice şi olandeze. Guvernele celor două ţări au răscumpărat datoriile băncii Icesave către cetăţenii britanici şi cei olandezi şi acum vor să-şi recupeeze banii. (BBC News)

Referendum pentru independenţa Cataloniei. Activiştii pro-independenţă au organizat un referendum informal în Barcelona pentru a vedea dacă există suficienţi susţinători ai independenţei regiunii de nord-est a Spaniei. Capitala catalană şi alte oraşe şi sate din regiune au organizat astfel de scrutine informale, care ar putea încuraja demersurile de formare a unui stat catalan. Grupurile de susţinători speră ca oamenii să se prezinte la vot cu 20% mai mulţi decât la ultimul referendum. Maria Garcia, de exempu, a declarat că a votat “pentru” independenţă, pentru ca toţi catalanii să aibă un mai bun control al propriilor surse de finanţare. “Guvernul spaniol ia mai mult decât dă înapoi”, a spus femeia. Catalanii sunt mândri de identitatea lor culturală, centrată pe limba catalană, având o cincime din economia spaniolă, deşi are doar 15 din cele 47 de milioane de locuitori ai ţării. Împreună cu regiunea bască, Catalonia a fost oprimată în timpul dictaturii lui Franco (1939-1975), când a devenit o infracţiune să vorbeşti limbile catalană sau bască, în încercarea de a promova o ţară unitară condusă de la Madrid. Guverne succesive au acordat apoi o mai mare liberate de administrare a regiunilor. Organizatorii referendumului “Barcelona decide” spun că începând din 2009, 600.000 de oameni din 167 de oraşe au fost consultaţi neoficial în prvinţa independenţei, dintre aceştia 94% au votat “pentru”. (Guardian)

Premierul japonez le promite sinistraţilor că nu vor fi abandonaţi. La aproape o lună de la cutremurul şi tsunamiul devastatoare, prim-ministrul japonez le-a promis sinistraţilor din zonele pe care le-a vizitat, că nu vor fi lăsaţi de izbelişte, 22.000 de soldaţi fiind mobilizaţi pentru a căuta corpurile victimelor date încă dispărute. “Nu v-am abandonat”, le-a spus Naoto Kan, în cea de-a doua sa vizită pe teren în acea regiune, sinistraţilor din zona de nord-est  a ţării, care au pierdut totul în timpul catastrofei din 11 martie. Premierul, aflat încă la un nivel foarte scăzut de simpatie în sondaje, a sosit în portul Ishinamaki care a fost extrem de grav afectat de tsunami. Dintre cei 163.000 de locuitori ai oraşului, 2.653 sunt morţi şi 2.770 sunt daţi dispăruţi, potrivit unui bilanţ provizoriu. “Sunt 17.000 de sinistraţi în centre de primire, şi majoritatea dintre ei nu-şi va mai vedea niciodată casa”, a spus primarul oraşului, care a promis construirea, cât mai curând posibil, a unor adăposturi temporare pentru miile de persoane fără adăpost. (Le Figaro)


Poliţia chineză arestează zeci de credincioşi ai unei biserici creştine. Poliţiştii din Beijing au arestat ieri zeci de oameni care participau la o slujbă religioasă într-un spaţiu public, după ce au fost evacuaţi din locul în care organizau de obicei slujbele religioase. Liderii bisericii neautorizate Shouwang le-au cerut membrilor săi să se adune într-un loc de întâlnire în aer liber, pentru a participa la slujba de duminică, dar poliţia, avertizată, a sosit la faţa locului şi i-a arestat pe participanţi. Guvernul comunist chinez permite practicarea religiei doar în bisericile aprobate de stat, dar mulţi creştini aparţin unor congregaţii neînregistrate. Aceste “case-biserici” sunt de multe ori obiectul unor hărţuiri din partea autorităţilor. Pastorul Yuan Ling a declarat, prin telefon, că poliţia l-a arestat la domiciliu, la fel ca şi pe alţi 6 membri ai aceleaşi biserici. Oamenii cred că autorităţile se tem de orice fel de adunare publică ce ar putea să degenereze în proteste la adresa regimului comunist. (Independent)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: