fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Banca Mondială – compararea economiilor: China a trecut în fața SUA și UE și e cea mai mare economie a lumii

Rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, întreprins de Banca Mondială  (cu UE în noua componență de 27 de state după Brexit), au plasat China… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Gabriela Firea – vedeta CEx-ului PSD: a pus pe masă fapte din culisele reprimării protestelor din 10 august și i-a cerut demisia lui Carmen Dan

de Mariana Bechir , 2.9.2018

Gabriela Firea a cerut demisia ori retragerea sprijinului politic pentru ministrul de Interne Carmen Dan (una dintre tot mai puținele persoane loiale lui Liviu Dragnea), din cauza modului defectuos în care a gestionat intervenția Jandarmeriei la Protestul Diasporei.

Este prima oară când un lider PSD spune că cea care a gestionat intervenția de pe 10 august a fost Carmen Dan, care a negat acest lucru în permanență.

Ministrul de Interne a recunoscut că, deși se afla în concediu, a fost prezentă în biroul său de instituție, până la 03.00. Atunci, a spus Carmen Dan, șefii jandarmilor “au venit ca să împărtășim propriile lor trăiri, să îmi edific anumite aspecte”. 

Propunerea Gabrielei Firea a fost însă respinsă in corpore de liderii social – democrați participanți sâmbătă la Comitetul Executiv Național al PSD. Doar primarul general a votat pentru înlăturarea din guvern a protejatei de la Interne a lui Dragnea.

Este a doua oară când Liviu Dragnea o salvează de la demisie pe Carmen Dan, în pofida disensiunilor create în interiorul formațiunii. În ianuarie, președintele PSD a sacrificat Guvernul Mihai Tudose, pentru a o păstra pe protejata sa, fostă secretară de școală, în funcția de ministru de Interne.

(Citiți și: Mihai Tudose: Nu pot să mai lucrez cu un ministru care minte. Dacă va fi lăsată, Carmen Dan își va da demisia)

Carmen Dan a luat și ea cuvântul, prezentând, conform Gabrielei Firea, un raport intern referitor la cele întâmplate pe 10 august.

De asemenea, a declarat primarul general, la sfârșitul ședinței, sugerând că ministrul Carmen Dan ar fi spionat tabăra adversă din partid:

“Doamna ministrul a răspuns celor afirmate de mine.

venit cu nişte xeroxuri, discuţii pe whatsapp, mesaje printate, nişte discuţii personale către doamna prefect şi domni din Ministerul de interne, discuţii despre proteste, acţiuni.

Am întrebat-o dacă ne spionează.

Are o problemă personală cu mine şi cu doamna prefect, a jignit-o. A continuat șirul de acuzații indirecte pe care le-a făcut până acum. A venit foarte pregatită, m-a surprins”.

Înainte de începerea ședinței de la Neptun, Gabriela Firea i-ar fi reproșat dur lui Liviu Dragnea că, în încercarea acestuia de a o proteja pe Carmen Dan, întreaga răspundere pentru agresiunile jandarmilor au fost pasate asupra Speranței Cliseru. Cea din urmă este apropiată a cuplului Gabriela Firea – Florentin Pandele și a fost numită prefect la intervenția celor doi edili.

Cliseru a refuzat să confirme variantele de desfășurare a evenimentelor prezentate de jandarmi și Carmen Dan și a făcut declarații ce nu numai că au contrazis declarațiile acestora, dar i-a lăsat în offsaid. Ea le-a explicat jurnaliștilor, după declarațiile date în fața procurorilor care investighează abuzurile Jandarmeriei, că a semnat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei după miezul nopții, adică după încheierea intervenției.

Vineri, Speranța Cliseru, aflată împreună cu un bărbat la o terasă din vecinătatea Grădinei Icoanei, a fost interpelată de un cetățean oarecare, care i-a cerut să spună să spună mai direct că responsabilitatea intervenției în forță a jandarmilor le aparține minsitrului de Interne și lui Liviu Dragnea șică aceștia mint.

Speranţa Cliseru i-a replicat: “Asta am spus (că cei doi mint – n. red.). Am spus. Cred că aţi greşti adresa, mergeţi la altă persoană să întrebaţi. Eu am spus că sunt nevinovată şi să le întrebaţi pe acele persoane, nu să mă hăituiţi pe mine. Nu sunt eu vinovată, credeţi-mă!”.

Gabriela Firea, despre ecourile internaționale are represiunii din 10 august: Jean Claude Junker va face referire la protestele din 10 august. România, decuplată de Bulgaria în MCV?

La ședința de sâmbătă, primarul Firea le-a transmis liderilor PSD un mesaj al comisarului european Corina Crețu, care a spus că membrii Comisiei Europene și-au exprimat îngrijorarea legată de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august:

Eu am luat cuvântul şi le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu doamna comisar Corina Creţu, care mi-a relatat o discuţie cu preşedintele CE, Junker, şi cu comisarii europeni, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia politică din România, că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu este apreciat de celelalte state europene.

Intervenţia jandarmilor a fost corectă până la un punct, adică apărarea sediului Guvernului, nu au fost de acord că manifestanţi care nu au fost violenţi au suportat gazele lacrimogene care s-au dat în piaţă, au spus că erau de ajuns alte măsuri mai blânde, adică extragerea protestatarilor violenţi.

Doamna comisar mi-a dat voie să transmit în CEx aceste îngrijorări şi faptul că e posibil ca în 18 septembrie (probabil 12 septembrie, când președintele Comisiei Europene va rosti discursul anual privind starea Uniunii – n. red.), când Junker va lua cuvântul, să facă referire la protestele din 10 august.

Nu este o situaţie confortabilă pentru ţara noastră, nu e uşor să vedem cum se transmite pe plan extern o percepţie negativă despre ţara noastră.

E posibil ca pe 18 septembrie , Jean Claude Junker să facă referire și la situația din România, și la protestele din 10 august…

Pe 18 septembrie se discută că Bulgaria va avea anumite avantaje, iar nouă ni se va menține MCV-ul…

În acest context, ca primar general, am subliniat că ceea ce s-a întâmplat poartă și vinovăția celei care este în fruntea ministerului (de Interne – n. red.) și care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei”, a adăugat primarul Capitalei.

Scena de la terasă, regizată de Carmen Dan, acuză primarul Capitalei

Colonelul DGIPI Bogdan Voican este cel care a sunat-o pe Speranța Cliseru și a invitat-o la masa unde a fost filmată

Gabriela Firea a mai acuzat că ministrul de Interne este cel care a regizat discuția de la terasă.

Dovadă, în opinia acesteia, este că bărbatul aflat la masă, angajat al Ministerului de Interne, este cel care a invitat-o la terasă, a sunat-o și i-a spus că dorește să discute cu ea.

“Acel episod, și îmi asum ce spun, a fost pus la cale de doamna ministru, a fost de către oamenii săi. O secretară, o asistentă cu angajați apropiați. Domniile sale, care intenționat au sunat-o pe doamna prefect, au invitat-o la terasă și au chemat un om să pună întrebări și asta ca azi să mi se reproșeze mie în CEx”, a spus Gabriela Firea.

Bărbatul respectiv, surprins în filmarea cetățeanului, este Bogdan Voican, colonel in cadrul DGIPI, serviciul secret al MAI.

Conform Gabrielei Firea, filmarea avea ca scop discreditarea sa și a Speranței Cliseru în interiorul partidului.

Dezvăluirile primarului Capitalei vor fi folositoare procurorilor din dosarul abuzurilor jandarmilor, care vor trebui să stabilească dacă Bogdan Voican a încercat cumva să influențeze martorii din acets caz.

Război total între Gabriela Firea și Liviu Dragnea

Întrebată de ce nu i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, cel aflat în spatele lui Carmen Dan, Firea a explicat că acest lucru trebuie făcut de membrii vechi ai partidului, ei reprosându-i-se adesea că este de prea puțini ani în PSD pentru a a avea putere de a influența deciziile.

A recunoscut că are o relație tensionată cu Liviu Dragnea, întrucât acesta este convins că Firea va candida la prezidențiale, în pofida declarațiilor contrare ale acesteia.

“Îmi pare rău să o spun, dar relaţia cu domnul Dragnea este tesnionată”, a spus Gabriela Firea.

“Ştiu din cele pe care le-am observat că doamna Dan se consultă pe anumite subiecte cu domnul preşedinte, plus că domnul preşedinte Dragnea a propus-o ca ministru pe doamna Dan.

Eu am spus doar că suntem într-un impas. Este păcat să pierdem toţi ca ţară. Eu în continuare rămân membru PSD, sunt primar general, sunt aleasă de cei care m-au votat şi am o responsabilitate în plus. Nu e uşor să vezi că se întâmplă lupte de stradă, violenţe”, a mai spus Gabriela Firea.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.9.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 și vrea să extindă componența – ar putea fi invitate și Rusia și India

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie şi că va invita și alte ţări să se alăture… Mai mult

Stiri

Document al Casei Albe în care se recunoaște “competiţia strategică” cu China

Iulian Soare

Statele Unite recunosc “competiţia strategică” în relaţia cu Administraţia Chinei şi vor continua “să apere interesele americane” şi să îşi extindă “influenţa”, se arată într-un… Mai mult

Stiri

Revoltele iau amploare în SUA / Cel puțin 25 de state au pus restricții de circulație noaptea, mai multe orașe au cerut ajutorul Gărzii Naționale, sute de arestări

Iulian Soare

Revoltele din SUA, izbucnite în Minneapolis ca răspuns la uciderea de către poliție a unui afro-american neînarmat, s-au extins în ultimele zile în mai multe… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 31 mai – doar 124 de cazuri noi. Ministrul Sănătății: Cel mai mic număr în 24 de ore de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Doar 124 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, ceea ce confirmă apropierea de sfârșitul acestui val al epidemiei… Mai mult

Europa

Germania pregătește un program de 70-80 mld. euro pentru relansarea economiei

Iulian Soare

Guvernul german lucrează la un program de stimulente în valoare de 75 – 80 miliarde de euro, pentru a susține relansarea economiei după pandemia de… Mai mult

Stiri

Ziua Românilor de Pretutindeni / Klaus Iohannis: E nevoie de toţi, din ţară şi străinătate, pentru a construi România

Vladimir Ionescu

“Este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care… Mai mult

Stiri

Cele mai mari transferuri de aur făcute vreodată – în criza Covid: 550 de tone din toată lumea au fost trimise în depozite din SUA

Vladimir Ionescu

Cantităţi mari de lingouri de aur au ajuns la New York, în ultimele luni, în ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri… Mai mult