La obiect

Deficit bugetar la opt luni – salariile bugetarilor au dat peste 40% din creșterea cheltuielilor

Execuția bugetară pe primele opt luni din anul 2019 s-a soldat cu un deficit de circa 21,9 miliarde de lei sau 2,13% din PIB-ul estimat… Mai mult

07.10.2019

Chestiunea

Gospodăriile de pensionari, majoritare în România: Statistica tristă care pune politicile pe termen scurt în contradicție cu cele pe termen lung

Cele mai multe dintre cele aproape 7,5 milioane de gospodării din România sunt de pensionari, după statutul ocupațional al capului gospodăriei, potrivit datelor publicate de… Mai mult

06.10.2019

La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

La obiect

Indicatorul social de referință – uitat de 7 ani la valoarea de 500 de lei

De la apariția sa, în 2012, respectiv urmă cu șapte ani, așa-numitul „indicator social de referință” (ISR) s-a blocat la valoarea de 500 de lei.… Mai mult

02.10.2019

Cronicile

Gabriela Firea – vedeta CEx-ului PSD: a pus pe masă fapte din culisele reprimării protestelor din 10 august și i-a cerut demisia lui Carmen Dan

de Mariana Bechir , 2.9.2018

Gabriela Firea a cerut demisia ori retragerea sprijinului politic pentru ministrul de Interne Carmen Dan (una dintre tot mai puținele persoane loiale lui Liviu Dragnea), din cauza modului defectuos în care a gestionat intervenția Jandarmeriei la Protestul Diasporei.

Este prima oară când un lider PSD spune că cea care a gestionat intervenția de pe 10 august a fost Carmen Dan, care a negat acest lucru în permanență.

Ministrul de Interne a recunoscut că, deși se afla în concediu, a fost prezentă în biroul său de instituție, până la 03.00. Atunci, a spus Carmen Dan, șefii jandarmilor “au venit ca să împărtășim propriile lor trăiri, să îmi edific anumite aspecte”. 

Propunerea Gabrielei Firea a fost însă respinsă in corpore de liderii social – democrați participanți sâmbătă la Comitetul Executiv Național al PSD. Doar primarul general a votat pentru înlăturarea din guvern a protejatei de la Interne a lui Dragnea.

Este a doua oară când Liviu Dragnea o salvează de la demisie pe Carmen Dan, în pofida disensiunilor create în interiorul formațiunii. În ianuarie, președintele PSD a sacrificat Guvernul Mihai Tudose, pentru a o păstra pe protejata sa, fostă secretară de școală, în funcția de ministru de Interne.

(Citiți și: Mihai Tudose: Nu pot să mai lucrez cu un ministru care minte. Dacă va fi lăsată, Carmen Dan își va da demisia)

Carmen Dan a luat și ea cuvântul, prezentând, conform Gabrielei Firea, un raport intern referitor la cele întâmplate pe 10 august.

De asemenea, a declarat primarul general, la sfârșitul ședinței, sugerând că ministrul Carmen Dan ar fi spionat tabăra adversă din partid:

“Doamna ministrul a răspuns celor afirmate de mine.

venit cu nişte xeroxuri, discuţii pe whatsapp, mesaje printate, nişte discuţii personale către doamna prefect şi domni din Ministerul de interne, discuţii despre proteste, acţiuni.

Am întrebat-o dacă ne spionează.

Are o problemă personală cu mine şi cu doamna prefect, a jignit-o. A continuat șirul de acuzații indirecte pe care le-a făcut până acum. A venit foarte pregatită, m-a surprins”.

Înainte de începerea ședinței de la Neptun, Gabriela Firea i-ar fi reproșat dur lui Liviu Dragnea că, în încercarea acestuia de a o proteja pe Carmen Dan, întreaga răspundere pentru agresiunile jandarmilor au fost pasate asupra Speranței Cliseru. Cea din urmă este apropiată a cuplului Gabriela Firea – Florentin Pandele și a fost numită prefect la intervenția celor doi edili.

Cliseru a refuzat să confirme variantele de desfășurare a evenimentelor prezentate de jandarmi și Carmen Dan și a făcut declarații ce nu numai că au contrazis declarațiile acestora, dar i-a lăsat în offsaid. Ea le-a explicat jurnaliștilor, după declarațiile date în fața procurorilor care investighează abuzurile Jandarmeriei, că a semnat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei după miezul nopții, adică după încheierea intervenției.

Vineri, Speranța Cliseru, aflată împreună cu un bărbat la o terasă din vecinătatea Grădinei Icoanei, a fost interpelată de un cetățean oarecare, care i-a cerut să spună să spună mai direct că responsabilitatea intervenției în forță a jandarmilor le aparține minsitrului de Interne și lui Liviu Dragnea șică aceștia mint.

Speranţa Cliseru i-a replicat: “Asta am spus (că cei doi mint – n. red.). Am spus. Cred că aţi greşti adresa, mergeţi la altă persoană să întrebaţi. Eu am spus că sunt nevinovată şi să le întrebaţi pe acele persoane, nu să mă hăituiţi pe mine. Nu sunt eu vinovată, credeţi-mă!”.

Gabriela Firea, despre ecourile internaționale are represiunii din 10 august: Jean Claude Junker va face referire la protestele din 10 august. România, decuplată de Bulgaria în MCV?

La ședința de sâmbătă, primarul Firea le-a transmis liderilor PSD un mesaj al comisarului european Corina Crețu, care a spus că membrii Comisiei Europene și-au exprimat îngrijorarea legată de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august:

Eu am luat cuvântul şi le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu doamna comisar Corina Creţu, care mi-a relatat o discuţie cu preşedintele CE, Junker, şi cu comisarii europeni, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia politică din România, că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu este apreciat de celelalte state europene.

Intervenţia jandarmilor a fost corectă până la un punct, adică apărarea sediului Guvernului, nu au fost de acord că manifestanţi care nu au fost violenţi au suportat gazele lacrimogene care s-au dat în piaţă, au spus că erau de ajuns alte măsuri mai blânde, adică extragerea protestatarilor violenţi.

Doamna comisar mi-a dat voie să transmit în CEx aceste îngrijorări şi faptul că e posibil ca în 18 septembrie (probabil 12 septembrie, când președintele Comisiei Europene va rosti discursul anual privind starea Uniunii – n. red.), când Junker va lua cuvântul, să facă referire la protestele din 10 august.

Nu este o situaţie confortabilă pentru ţara noastră, nu e uşor să vedem cum se transmite pe plan extern o percepţie negativă despre ţara noastră.

E posibil ca pe 18 septembrie , Jean Claude Junker să facă referire și la situația din România, și la protestele din 10 august…

Pe 18 septembrie se discută că Bulgaria va avea anumite avantaje, iar nouă ni se va menține MCV-ul…

În acest context, ca primar general, am subliniat că ceea ce s-a întâmplat poartă și vinovăția celei care este în fruntea ministerului (de Interne – n. red.) și care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei”, a adăugat primarul Capitalei.

Scena de la terasă, regizată de Carmen Dan, acuză primarul Capitalei

Colonelul DGIPI Bogdan Voican este cel care a sunat-o pe Speranța Cliseru și a invitat-o la masa unde a fost filmată

Gabriela Firea a mai acuzat că ministrul de Interne este cel care a regizat discuția de la terasă.

Dovadă, în opinia acesteia, este că bărbatul aflat la masă, angajat al Ministerului de Interne, este cel care a invitat-o la terasă, a sunat-o și i-a spus că dorește să discute cu ea.

“Acel episod, și îmi asum ce spun, a fost pus la cale de doamna ministru, a fost de către oamenii săi. O secretară, o asistentă cu angajați apropiați. Domniile sale, care intenționat au sunat-o pe doamna prefect, au invitat-o la terasă și au chemat un om să pună întrebări și asta ca azi să mi se reproșeze mie în CEx”, a spus Gabriela Firea.

Bărbatul respectiv, surprins în filmarea cetățeanului, este Bogdan Voican, colonel in cadrul DGIPI, serviciul secret al MAI.

Conform Gabrielei Firea, filmarea avea ca scop discreditarea sa și a Speranței Cliseru în interiorul partidului.

Dezvăluirile primarului Capitalei vor fi folositoare procurorilor din dosarul abuzurilor jandarmilor, care vor trebui să stabilească dacă Bogdan Voican a încercat cumva să influențeze martorii din acets caz.

Război total între Gabriela Firea și Liviu Dragnea

Întrebată de ce nu i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, cel aflat în spatele lui Carmen Dan, Firea a explicat că acest lucru trebuie făcut de membrii vechi ai partidului, ei reprosându-i-se adesea că este de prea puțini ani în PSD pentru a a avea putere de a influența deciziile.

A recunoscut că are o relație tensionată cu Liviu Dragnea, întrucât acesta este convins că Firea va candida la prezidențiale, în pofida declarațiilor contrare ale acesteia.

“Îmi pare rău să o spun, dar relaţia cu domnul Dragnea este tesnionată”, a spus Gabriela Firea.

“Ştiu din cele pe care le-am observat că doamna Dan se consultă pe anumite subiecte cu domnul preşedinte, plus că domnul preşedinte Dragnea a propus-o ca ministru pe doamna Dan.

Eu am spus doar că suntem într-un impas. Este păcat să pierdem toţi ca ţară. Eu în continuare rămân membru PSD, sunt primar general, sunt aleasă de cei care m-au votat şi am o responsabilitate în plus. Nu e uşor să vezi că se întâmplă lupte de stradă, violenţe”, a mai spus Gabriela Firea.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.9.2018

Lăsați un comentariu


Europa

Boris Johnson anunță că a ajuns la un nou acord Brexit cu UE

Victor Bratu

Echipele de negociatori europeni și britanici au ajuns joi la un nou acord Brexit, chiar înaintea reuniunii Consiliului UE de la Bruxelles. Cele două părți… Mai mult

Stiri

Criza opioidelor, SUA / Giganții pharma oferă 50 de mld dolari pentru închiderea investigațiilor

Iulian Soare

Cinci producători şi distribuitori de medicamente oferă 22 de miliarde de dolari în numerar și servicii și medicamente în valoare de 28 de miliarde de… Mai mult

Stiri

Statul se bazează degeaba pe 2,1 miliarde de lei la buget: Încasarea banilor din licitațiile 5G, improbabilă în acest an

Vladimir Ionescu

Criza politică și guvernamentală reduce semnificativ probabilitatea ca statul să încaseze în acest an banii din vânzarea licențelor 5G. Guvernul și-a bugetat venituri de 2,1… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis cere clarificarea reglementării ce modifică sancționarea muncii suplimentare

Vladimir Ionescu

Legea care introduce în Codul Muncii sancțiuni între 1.500 și 3.000 lei în cazul orelor suplimentare, pentru fiecare angajat, a fost retrimisă la Parlament de… Mai mult

Stiri

Oficial al Băncii Mondiale: Prima regulă a pieței unice e să ai autostradă către Germania

Vladimir Ionescu

Prima regulă a pieței unice din Uniunea Europeană este să ai o autostrada către Germania, a transmis miercuri autorităților române economistul-șef al diviziei de Management… Mai mult

Europa

Airbus Helicopters amenință cu relocarea dacă nu primește comenzile militare promise

Adrian N Ionescu

Gigantul aeronautic Airbus ia în calcul să renunţe la finalizarea construcţiei fabricii de elicoptere de la IAR Braşov. Nu este exclusă relocarea capacității de producție… Mai mult

Stiri

Proteste ale studenților de la Medicină din cauza incertitudinilor legate de rezidențiat

Vladimir Ionescu

Mii de studenți la medicină au protestat miercuri în câteva mari centre universitare – Cluj, Iași și Craiova – nemulțumiți că examenul de rezidențiat ar… Mai mult