vineri

20 mai, 2022

Gabriel Biriș: O listă cu bolovanii pe care statul îi pune în calea unei companii de producție

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 martie, 2017

Gabriel Biriș, partener al Casei de Avocatură Biriș-Goran, consideră, după o experiență de aproape un an de secretar de stat la Ministerul de Finanțe, că o abordare holistică a problemelor economiei românești, care presupune decizie și voință politică și transparență, nu poate exista, deocamdată, în România.

În schimb, afirmă Gabriel Biriș, putem să încercăm să rezolvăm probleme punctuale, adică să nu mai legăm ”bolovani” de picioarele economiei.

Gabriel Biriș a participat, marți, la conferința organizată de cursdeguvernare.ro, cu tema ”Falia dintre Economia românească și România productivă: Cum o acoperim!”, la sediul CCIR.


”Avem un talent deosebit să ne punem singuri piedici.  Sunt foarte mute problem pe care n-ar trebui să le avem. Eu le numesc bolovani. În general, sunt ușor de eliminat prin măsuri punctuale”, afirmă Gabriel Biriș.

Partenerul Biriș-Goran a oferit câteva exemple de”bolvani” pe care statul i-a legat de picioarele economiei, după care ”se miră că aceasta nu funcționează””.

Primul exemplu: Problema ”Intenția și capacitatea”. Gabriel  Biriș se referă la reglemmentările interne ale ANAF care permit instituției să judece aese lucruri în proccesul de aatriire a  codului de TVA.

”De ce plecăm de la premisa că toți sunt hoți? Care sunt criteriile? Sunt date prin OPANAF, care sunt secrete și care, culmea, se modifică. Deci, noi încercăm să respectăm criterii pe care doar le bănuim. Ne mai mirăm apoi că sunt probleme…” afirmă Gabriel Biriș.


Al doilea exemplu: Problema ”Știa sau ar fi putut ști”. Tot cu referire la o practică a Fiscului, care atrage răspunderea pentru fapta altui agent economic decât cel controlat.

Al treilea exemplu: amenda pentru ambalaje aplicată producătoorilor în condițiile în care sistemul de coleectare a deșeurilr nu ste funcțional.

”Sunt zeci de bolovani ca ăștia. Trebuie să identificăm care sunta cauzele și să  le eliminăm , nu să tratăm efectele”, afirmă Gabriel Biriș.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

*

Pe pagina dedicată evenimentului din site-ul cursdeguvernare.ro puteți descărca, începând cu ziua de miercuri, toate prezentările susținute la conferința ”Falia dintre Economia românească și România productivă: Cum o acoperim!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: