duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 august, 2021

Liderii G7 (Grupul celor mai mari şapte economii avansate din lume, format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, SUA) au convenit la reuniunea de urgență de marți, organizată în format online, o abordare comună a evacuării din Afganistan și o foaie de parcurs referitoare la modul în care se va dialoga cu talibanii.

Președintele Joe Biden, scrie presa internațională, nu a fost convins de aliați să prelungească termenul retragerii trupelor americane din Afganistan.

Prima condiție stabilită pentru relația cu talibanii este ca aceștia să garanteze trecere în siguranță spre aeroport a celor care vor să părăsească țara, a declarat la finalul summitului Boris Johnson, premierul Marii Britanii, citat de BBC.


„Unii dintre ei (dintre talibani – n.red.) vor declara că nu acceptă aceasta, însă alţii vor înţelege importanţa acestui lucru, pentru că G7 are o un atuu considerabil, economic, diplomatic şi politic”, a explicat Boris Johnson, referindu-se la fondurile substanţiale pe care Afganistanul le-ar putea primi.

La discuțiile de marți au participat și secretarii generali ai ONU şi NATO.

Într-o declarație comună emisă la finalul reuniunii, liderii G7 au îndemnat la „calm şi reţinere” şi au subliniat că Afganistanul nu ar trebui „să redevină niciodată un refugiu pentru terorism şi o sursă pentru atacuri teroriste împotriva altor ţări”.

„Vom continua să luptăm împotriva terorismului cu hotărâre şi solidaritate, indiferent unde se află acesta”, se mai spune în comunicatul comun.


„Prioritate imediată” rămâne evacuarea compatrioţilor lor şi afganilor care au lucrat pentru statele lor, se mai precizează în comunicat.

„Legitimitatea oricărui viitor guvern depinde de abordarea pe care o adoptă acum pentru a-și respecta obligațiile și angajamentele internaționale pentru a asigura un Afganistan stabil”, mai menționează declarația. „Vom evalua guvernele afgane în funcţie de acţiunile lor, nu de declaraţiile lor”, au subliniat liderii G7.

Președintele american menține data de 31 august ca termen de retragere din Afganistan

În pofida presiunilor făcute de mai mulți lideri partiicpanți la întrunire, Joe Biden a rămas ferm privind termenul limită de retragere a trupelor americane din Afganistan, așa cum a recomandat pentagonul.

Liderul de la Casa Albă a cerut însă Pentagonului planuri de rezervă pentru situația în care va fi necesară depășirea acestui termen, a precizat pentru Reuters un oficial al administrației americane.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: