luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 iulie, 2017

Comunicatul comun al celor mai dezvoltate 20 de țări ale lumii (G20) reunite la Hamburg este gata la mai multe capitole, printre care cel privind comerțul internațional, dar nu și la cel privind schimbările climatice.

Liderii G20 s-au pus de acord să declare că vor „păstra piețele deschise, având în vedere importanța unui cadru comercial și investițional reciproc avantajos”. G20 va „continua să lupte împotriva protecționismului, inclusiv contra tuturor practicilor incorecte”, spune proiectul de comunicat, potrivit oficialilor citați de Bloomberg.

Totuși, comunicatul oferă un anumit grad de manevră Administrației SUA, recunoscând „legitimitatea dreptului de apărare comercială”. Formula de compromis ar acuza astfel, explicit, protecționismul, dar ar exprima, totuși, implicit și îngrijorările președintelui SUA privind excesul de capacitate de producere a oțelului și a ceea ce el a numit practici incorecte, notează sursa citată.


Administrația Trump analizează dacă va impune anumite tarife vamale, cote de import sau o combinație a acestora pentru importurile de oțel, în temeiul securității naționale, chiar dacă numai o parte din oțelul american este utilizat pentru apărare.

Pe de altă parte, liderilor G20 le-a fost greu să ajungă la un consens privind combaterea schimbărilor climatice, după ce consilierii lor nu au reușit să creeze punțile necesare în ultimele săptămâni, notează Reuters.

Ultima formulă de comunicat reține ideea ireversibilității acordului de la Paris pe care Administrația Trump l-a dnunțat retoric, dar a exclus referirea la „abordarea globală”, ceea ce unii participanți consideră că ar fi posibil o cale paralelă cu cea decisă la Paris.

Preşedintele american, Donald Trump, s-a izolat în timpul dezbaterii, sâmbătă, la summitul G-20 de la Hamburg (Germania), a subiectului referitor la modificările climatice, după ce celelalte ţări au făcut apel, în declaraţia finală a reuniunii, la aplicarea rapidă a Acordului de la Paris privind climatul, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.


Donald Trump a anunţat luna trecută că Washingtonul se retrage din Acordul de la Paris privind modificările climatice, semnat în 2015. Spunând că acordul este ireversibil, ceilalţi lideri ai G-20 a respins un apel al lui Trump de renegociere a acordului.

„Ne reafirmăm angajamentul puternic faţă de acordul de la Paris, îndreptându-ne rapid către aplicarea lui deplină. (…) Luăm notă de decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Acordul de la Paris”, spune declaraţia G20.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: