18 iunie, 2012

Dezbaterea asupra economiei globale şi a creşterii economice este o prioritate pe agenda summitului G20, care are loc azi și mâine, în staţiunea Los Cabos din Mexic. În culisele reuniunii se spune că vor fi ”multe discuţii neoficiale axate pe criza europeană”.

Liderii Germaniei, Italiei, Franţei şi Marii Britanii, precum şi Uniunea Europeană, s-au angajat vinerea trecută să ”asigure stabilitatea economică şi să sprijine creşterea”, cu ocazia unei videoconferinţe organizată în vederea summitului G20.

La Los Cabos, un aliat cu greutate este Barack Obama. Candidat pentru un al doilea mandat, preşedintele american se axează şi el pe necesitatea relansării creşterii creatoare de locuri de muncă. Administraţia americană nu este în favoarea austerităţii bugetare excesive şi le cere europenilor să acţioneze mai repede pentru a evita propagarea crizei în lumea întreagă.


În acest context, Angela Merkel riscă să fie izolată la masa negocierilor. Vineri, în faţa Bundestagului, cancelarul german spunea că această criză a datoriei europene şi rolul Germaniei în rezolvarea ei vor fi ”subiectul central” al summitului G20. ”Toate privirile sunt îndreptate spre Germania, dar noi ştim, de asemenea, că puterea Germaniei nu este infinită”, a spus aceasta.

La summitul G20 ar trebui să se precizeze cine va finanţa, prin împrumuturi bilaterale, majorarea resurselor Fondului Monetar Internaţional. Angajamentul total promis este de 430 de miliarde de dolari, din care 200 de miliarde vor fi asigurate de ţările din zona euro. Rămâne de văzut care va fi partea ţărilor emergente, în special a Chinei, care ar putea anunţa un total de 60 de miliarde de dolari.

Un alt subiect care va declanşa discuţii aprinse va fi cel legat de comerţul internaţional. Membrii G20 s-au angajat să nu recurgă la protecţionism, dar de la declaraţia comună de la summitul de la Washington, din noiembrie 2008, măsurile protecţioniste s-au succedat fără încetare. Argentina, Rusia şi, în general, ţările emergente, au fost criticate la 6 iunie de Comisia Europeană, scrie ziarul menţionat.

Și presa franceză vorbește despre summitul G20, la care ţările bogate şi emergente trebuie să adopte decizii pentru a pune capăt crizei. Americani, chinezi şi canadieni sunt toţi îngrijoraţi, la doi ani de la declanşarea unei crize a datoriei, în decembrie 2009 la Atena şi care a cuprins Dublinul şi Lisabona, şi acum Madridul.


Ţările din zona euro ”trebuie să fie mai conştiente de faptul că sunt toate în aceeaşi barcă şi să înţeleagă că nimeni nu va scăpa dacă barca se scufundă din cauza marilor furtuni economice”, a estimat agenţia oficială Xinhua, citată de Agerpres. Continuarea crizei în zona euro riscă să ”fragilizeze şi mai mult pieţele mondiale şi să aibă un impact negativ asupra creşterii noastre economice”, a avertizat şi premierul indian, Manmohan Singh, rezumând astfel îngrijorările generale.

În China, Brazilia sau în India, creşterea a încetinit la începutul anului.După videoconferinţa de vineri, organizată de preşedintele UE, Herman Van Rompuy, preşedinţia franceză a declarat că există ”o mare convergenţă de opinii” între principalii responsabili ai UE asupra chestiunilor aflate pe ordinea de zi a G20.

Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au avut o nouă convorbire telefonică, sâmbătă, Palatul Elysee calificând discuţiile drept ”constructive şi fructuoase”. Această discuţie telefonică a avut loc la o săptămână de la starea tensionată dintre Paris şi Berlin, ceea ce a îngrijorat până şi guvernul chinez. ”Germania şi Franţa, cele două motoare economice ale zonei euro, ar trebui să lase deoparte diferenţele lor de politici, să-şi întărească cooperarea bilaterală şi să joace un rol mai important pentru rezolvarea crizei datoriilor, potrivit sursei citate.

Şi preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, i-a îndemnat pe europeni să-şi rezolve problemele ”în deplin acord şi înţelegere”, regretând faptul că, ”din nefericire”, sunt încă departe de a face acest lucru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: