joi

28 martie, 2024

18 ianuarie, 2019

Cei mai importanți bancheri din România spun că efectele taxei pe lăcomie vor fi foarte grave și greu de reparat în timp. După  intrarea în vigoare a noului impozit care vizează sistemul bancar prima reacție a celor afectați este să blocheze investițiile.

Președintele Asociației Române a Băncilor a vorbit vineri despre ”furtuna perfectă” creată de guvern prin ordonanța ”care cheamă criza”.

Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare au organizat o conferinţă cu tema „Provocările industriei bancare în anul deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”.

Sergiu Manea (BCR):  Revizuim toate planurile de investiții


Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române a declarat că banca ia în calcul să îşi amâne planurile de investiţii, ca urmare a introducerii noii taxe pentru bănci.

„Avem sub revizuire toate planurile de investiţii pe care le aveam până acum”, a afirmat Sergiu Manea, vineri, în cadrul conferinţei ARB-CPBR. El a precizat că au luat această decizie pentru că banca trebuie să creeze „un model economic viabil”.

Amânarea investiţiilor duce la scăderea încrederii în economie, iar asta ne va arăta că vor fi „mai puţini oameni care iau credite”, a punctat reprezentanul BCR.

Omer Tetik (BT): Am reinvestit profiturile 25 de ani, ne întrebăm acum de ce

Banca Transilvania avea în plan renovarea a peste 200 de agenții, iar asta înseamnă că zeci de firme de construcții nu vor primi contractele acelea, a anunțat și directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik.


”OUG a fost publicată la sfârșitul anului 2018, astăzi este 18 ianuarie și nu avem idei. După un an foarte bun, nu am putut să ne bucurăm unde am ajuns. Această bancă locală, după 25 de ani în care am reinvestit profitul în capitalul băncii- am dat peste 1,7 miliarde lei pentru programe de conversie a creditelor în franci elvețieni, puteam să mergem cu litigii și vedeam dacă câștigam- acum ne întrebăm de ce nu am dat banii acționarilor băncii. Oamenii au avut încredere. Și BT este aproape o bancă străină. Aproape 60% este capital românesc. Noi nu avem o șansă să parcăm activele undeva. Am avut încredere în țară, ţara în noi și am dat credite pentru IMM-iști”, a spus șeful BT.

Potrivit acestuia, BT nu va crește dobânzile la credite.

”Clienții nu pot să digere creșteri de dobânzi agresive. Vom diminua investițiile, vom train-ui mai puțini oameni. Nu vrem să transmitem povara la clienți. Nu este vina lor. Noi avem o responsabilitate, va trebui să fim foarte selectivi”, a precizat Omer Tetik, care a mai spus că este posibil ca mai puține IMM-uri să primească credite Banca Transilvania.

Radu Ghețea (CEC): Să vedem cum va gestiona acționarul situația concret

Chiar dacă cec Bank este o bancă de drept privat cu capital de stat,  președintele băncii, Radu Ghețea, spune că este preocupat de găsirea de soluții având în vedere efectele pe care le produce Ordonanța 114.

”Suntem bancă de drept privat cu capital de stat- aceasta este definiía corectă. Nu avem alte preocupări ori avantaje sau dezavantaje față de ceea ce au toate băncile din sistemul bancar.

Suntem preocupați să găsim soluții la cum OUG își va produce efectele. Trebuie să găsim mijloc să reducem cheltuielile, să reducem investițiile. Avem și o particularitate: capitalul este de stat, să vedem cum va gestiona acționarul situația concret”, a spus și Radu Ghețea.

Sergiu Oprescu (ARB): Este ordonanța care cheamă criza

Sergiu Oprescu, preşedintele ARB, consideră că pachetul de legi care reglementează relaţia dintre bănci şi clienţi, împreună cu ordonanţa de urgenţă care introduce “taxa pe lăcomie”, formează ”furtuna perfectă” pentru economia românească.

”Această taxă pur şi simplu nu este sustenabilă. Profitul mediu al băncilor este de 0,44%, raportat la active, iar tu, stat,  vrei să taxezi cu 1,2%, adică de trei ori profitul. Devine evident că taxa aceasta nu este sustenabilă. Noi, pur şi simplu, nu am putut previziona o asemenea decizie. Este foarte aproape de conceputul de impreviziune. Predictibilitatea şi mai ales impactul lipsei de predictibilitate este uriaş şi foarte greu de reparat. Nu avem timp să reparăm… Se creează premizele unei furtuni perfecte. Doar ordonanţa singură este suficientă ca să creeze tsunami-ul de care discutăm. Pentru economie, creează o furtună perfectă. Este o ordonanţă care cheamă criza!”, a spus Oprescu.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: