luni

22 aprilie, 2024

27 aprilie, 2020

Patronatul Furnizorilor de servicii Medicale Private (PALMED) solicită autorităţilor să reglementeze accesul la serviciile prin telemedicină şi după data de 15 mai, apreciind că această metodă de lucru şi-a dovedit viabilitatea şi că experienţa acumulată trebuie valorificată.

Posibilitatea de a acorda consultaţii medicale prin apel telefonic sau prin aplicaţii video face ca mai bine de jumătate din activitatea unităţilor medicale private să fie realizată în acest moment prin telemedicină, conform PALMED, iar estimarea urcă la aproximativă 80% din activitatea cabinetelor individuale.

„Este nevoie de o analiză a situaţiilor în care se poate aplica cu adevărat această opţiune, analiză care va permite o reglementare clară şi realizarea unei legislaţii transparente. Sunt nenumărate situaţiile şi variabilele, iar o astfel de opţiune poate salva vieţi, cu precădere în zonele fără acces la servicii medicale. Sistemul medical românesc este oricum subdimensionat şi avem nevoie de soluţii rapide. Telemedicina şi-a dovedit acum viabilitatea şi ar fi păcat să pierdem acest început şi să nu construim pe baza acestei experienţe”, afirmă preşedintele PALMED, Cristian Hotoboc, citat în comunicat.


PALMED estimează o scădere de 30% a adresabilităţii la servicii medicale în sistemul privat şi face apel la autorităţile din domeniu „pentru stabilirea unui calendar clar şi a unor reglementări explicite” cu privire la reluarea activităţii.

„Ne dorim să putem oferi servicii medicale tuturor celor care au nevoie şi ni se adresează. Prin urmare, considerăm că sunt necesare o serie de măsuri de protecţie, pe care cele mai multe dintre unităţile private le asigură deja, şi o reglementare clară pentru reluarea activităţii. Sunt segmente de servicii închise aproape în totalitate, cum ar fi cabinetele de stomatologie. Avem restricţii în programarea de servicii ce nu reprezintă urgenţe, dar cu risc de agravare odată ce se amână acordarea serviciului medical. Pentru fiecare situaţie trebuie găsită o soluţie, astfel încât pacienţii să ştie când pot beneficia de servicii medicale”, a adăugat Cristian Hotoboc.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: