joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 noiembrie, 2020

Premierul de centru-dreapta al României, Ludovic Orban, îi critică pe omologii săi din Ungaria şi Polonia pentru blocarea bugetului Uniunii Europene, avertizând că poziţia lor pune în pericol asistenţa economică de care continentul are o atât de mare nevoie, relatează Financial Times.

”Nu poate fi acceptă afirmaţia că nu eşti de acord cu proiectul de buget pentru că nu eşti de acord cu legătura dintre respectarea statului de drept şi utilizarea fondurilor europene, întrucât toate ţările din UE trebuie să respecte statul de drept”, a declarat premierul român, citat de News.ro, care a preluat interviul acordat de acesta publicaţiei Financial Times.

Săptămâna trecută, Varşovia şi Budapesta şi-au exprimat opoziţia faţă de mecanismul care condiţionează furnizarea de fonduri europene de respectarea principiilor fundamentale, între care independenţa justiţiei.


”Această atitudine este contrară întregii Europe şi este împotriva intereselor cetăţenilor ungari şi polonezi”, a mai spus Ludovic Orban, adăugând că un acord ar trebui convenit ”cât mai curând podibil”.

Premierul român a venit la conducerea unui guvern minoritar anul trecut, cu promisiunea de a inversa legile din justiţie adoptate de administraţia social-democrată.

”Ne-am schimbat în totalitate atitudinea faţă de justiţie, faţă de statul de drept, faţă de corupţie”, a declarat Orban, respingând politicile duse de social-democraţi, al căror fost lider Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare în mai 2019, pentru abuz în serviciu.

Bugetul comun al UE încearcă să rezolve problema statului de drept, în timp economia are de suferit.


”Afirmăm foarte clar: pentru a ne asigura că banii contribuabililor europeni sunt folosiţi în mod legal şi corect, această legătură între statul de drept şi folosirea fondurilor europene este una corectă”, a spus premierul român.

România și Bulgaria se află din 2007 sub monitorizarea specială a Bruxellului, prin celebrul MCV, iar premierul Ludovic Orban recunoaște că executivul pe care îl conduce nu a reuşit să îmbunătăţească legile justiţiei aşa cum a solicitat Comisia Europeană. Speră că acest lucru se va schimba după alegerile parlamentare din 6 decembrie, când PSD și aliații săi ar putea pierde majoritatea.

Partidul Naţional Liberal al premierului Orban conduce în sondajele de opinie şi o victorie convingătoare ar putea pune capăt turbulenţelor politice. În ultimii cinci ani, România a avut cinci premieri, iar Orban a exclus orice colaborare cu social-democraţii, mai scrie FT.

Ludovic Orban a insistat că sprijinul său pentru condiţionarea plăţii fondurilor UE de statul de drept este puternic şi că l-a ajutat pe preşedintele Klaus Iohannis, aliatul său politic, să asigure un mix de granturi şi de împrumuturi prin bugetul UE şi mecanismul de recuperare în valoare de 80 miliarde de euro.

”Nu am avut niciodată un astfel de sprijin financiar şi apreciem foarte mult decizia la nivel european”, spune premierul.

Acesta a adăugat că un plan de ”redresare şi rezistenţă naţională” ar putea face ca economia României să atingă un ritm anual de creştere de peste 6% până în 2024, reducând în acelaşi timp deficitul de la 9% la 3%.

Banii de redresare vor fi folosiție pentru a investi 6 miliarde de euro în sistemul de sănătate, care s-a străduit să facă faţă în timpul pandemiei, a mai spus șeful Executivului de la București.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: