marți

28 mai, 2024

8 mai, 2024

Lituania este pregătită să trimită soldați în Ucraina, pentru misiuni de antrenament, a declarat premierul lituanian Ingrida Šimonytė (foto) potrivit Financial Times.

Lituania, care și-a declarat independența față de Moscova în 1990, dorește să-și consolideze sprijinul militar pentru Ucraina.

Ingrida Šimonytė a declarat pentru FT că are permisiunea parlamentară de a trimite trupe în Ucraina în scopuri de antrenament – ceva ce guvernul ei a vehiculat înainte, dar Kiev nu a cerut încă acest lucru. Šimonytė a recunoscut că Rusia ar considera asta o provocare, dar a adăugat: „Dacă ne-am gândi doar la răspunsul rusesc, atunci nu am putea trimite nimic. La fiecare două săptămâni, auzi că cineva va fi lovit cu arme nucleare.”

Ideile lui Macron capătă adepți


Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit luna trecută, în mod repetat, de posibilitatea ca Franța să trimită soldați în Ucraina, deși alte țări s-au ferit să provoace în acest mod Rusia.

Ideea capătă însă amploare- premierul slovac Robert Fico admițând, în februarie, că mai multe state membre ale NATO şi Uniunii Europene ”iau în considerare trimiterea de soldaţi în Ucraina” pe o bază bilaterală. Slovacia nu va face asta, a precizat însă premierul Fico.

La începutul lunii mai, Emmanuel Macron a declarat The Economist că trimiterea de trupe la sol, în Ucraina, nu este exclusă, dacă Moscova ”va străpunge liniile frontului”, iar Kiev cere acest lucru.

”Eu am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate să câştige în Ucraina. Dacă Rusia câştigă în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa”, spune Emmanuel Macron.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: