În România, există tentative de a limita puterea Curţii Constituţionale, în Ungaria, guvernul vrea să controleze mai mult mass-media, justiţia şi activităţile culturale, în Serbia noul guvern îşi extinde autoritatea asupra băncii centrale, cândva independenteă.
Fiecare dintre aceste acţiuni, separat, stârneşte îngrijorare, luate împreună, însă, ele sugerează faptul că o umbră asupra democraţiei s-ar putea extinde în zona sud-est europeană a UE, comentează Financial Times.
Dacă democraţia ar putea fi definită doar ca un stat în care guvernele pot fi alungate de la putere fără violenţă, atunci nu ar exista multe critici. Alegerile din fostele ţări comuniste şi în cele aspirante la UE sunt, în general, corecte şi libere. Dar democraţie este mult mai mult decât votul în sine.
Este vorba despre instituţii independente, care garantează faptul că guvernele trebuie să dea socoteală în faţa cetăţenilor ţării. În cele trei state enumerate mai sus, aceste instituţii au fost deja compromise.
Fiecare caz are particularităţile sale, lupta pentru putere se duce în mod diferit, iar cultura democratică nu are rădăcini prea adânci. Dar este clar, de asemenea, că şi criza economică a avut un efect negativ. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a identificat o deteriorare a atitudinilor faţă de democraţie şi economia de piaţă, în aceste state, după mai mulţi ani dificili.
Acest lucru ar trebui să preocupe Europa, pentru că riscul contagiunii este real, iar austeritatea în ţări precum Grecia deja produce multe nemulţumiri.
Bruxelles-ul trebuie să facă eforturi pentru a evita răspândirea practicileor anti-democratice în aceste ţări. Statele membre ar trebui să fie pregătite pentru a folosi sancţiuni cum ar fi suspendarea dreptului de vot al unei ţări, mai degrabă decât să considere că aceasta ar fi o “opţiune nucleară”, cu care se poate doar ameninţa şi care nu se poate pune niciodată în practică.
Şi alte instrumente de sacnţionare ar trebui folosite, precizează sursa citată.
Monitorizarea respectării principiilor democratice ar putea fi introdusă pentru toate statele membre ale UE, împreună cu măsuri graduale, precum reţinerea subvenţiilor, dacă aceste principii nu se respectă.
Toate statele membre au semnat să respecte criteriile de la Copenhaga, să păstreze guvernanţa democratică şi drepturile omului, să adere la eocnomia de piaţă şi să accepte obligaţiile europene. Cerinţele nu se suspendă odată cu intrarea în UE, iar Europa trebui să spună acest lucru clar şi concis.