joi

25 iulie, 2024

26 octombrie, 2021

Leonard Orban a fost eliberat ”la cerere” din funcția de consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis.

Leonard Orban este fratele mai mare al lui Ludovic Orban, fost președinte PNL acum aflat în conflict deschis cu președintele Iohannis. Leonard Orban nu a urmat exemplul lui Ludovic Orban de activism politic, el fiind cooptat în trecut în funcții de demnitate ale statului român din postură de specialist, nu de politician.

Eliberarea sa din funcție are loc în chiar ziua în care Ludovic Orban a demisionat din grupul parlamentar al PNL.


Decizia semnată de Klaus Iohannis devine efectivă de la 1 noiembrie, potrivit unui anunț făcut marți de al Administrația Prezidențială.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 octombrie 2021, decretul privind eliberarea la cerere din funcția de consilier prezidențial a domnului Leonard Orban, la data de 1 noiembrie 2021, în vederea pensionării. De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru excepționala carieră profesională, pentru contribuţia avută la susținerea proiectului european al României şi pentru implicarea în modernizarea şi eficientizarea Administrației Prezidențiale, Președintele României a decis conferirea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Leonard Orban”, se arată în comunicatul Administrației prezidențiale.

Leonard Orban era consilier prezidențial pe afaceri europene din 2015, de la începutul primului mandat al lui Klaus Iohannis la Cotroceni.

A fost negociator şef cu Uniunea Europeană în perioada de pre-aderare și primul comisar român membru al Comisiei Europene, deținător al portofoliului multilingvism între 2007 și 2010.


Între 2011-2012 a fost ministru al afacerilor europene în guvernele Boc, Ungureanu și Ponta. În 2002 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuţia adusă la aderarea României la NATO.

Leonard Orban (60 de ani) este absolvent al Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii din Braşov şi al Facultăţii de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. În prezent, este profesor asociat în cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: