joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2011

Ministrul francez al finanţelor, Christine Lagarde, şi-a depus miercuri candidatura pentru conducerea Fondului Monetar Internaţional, relatează Reuters.

Christine Lagarde, în vârstă de 50 de ani, şi-a anunţat candidatura în ajunul summitului G8 de la Deauville, Franţa, după ce şi-a asigurat sprijinul în unanimitate al celor 27 de state membre ale UE şi, potrivit unor surse oficiale, susţinerea SUA şi a Chinei.

”Este o provocare imensă, pe care o abordez cu modestie şi cu speranţa că voi obţine cel mai larg acord posibil”, a afirmat Christine Lagarde, într-o conferinţă de presă.


Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat că sprijină ”pe deplin” candidatura lui Lagarde pentru preluarea funcţiei de director al FMI.

Oficialii germani şi britianici şi-au exprimat, la rândul lor, susţinerea pentru candidatura ministrului francez de Finanţe.

În schimb grupul principalelor cinci ţări emergente BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – a protestat marţi faţă de dominarea exclusivă a Uniunii Europene în privinţa păstrării postului de director general al FMI.

Membrii consiliului de administraţie al FMI care reprezintă cele 5 state BRICS au transmis, prin intermediul centralei Fondului, un comunicat în care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de hegemonia europeană la FMI,


”Suntem preocupaţi de recentele declaraţii publice făcute de responsabili de vârf europeni de a menţine un european în postul de director general”, au spus cei cinci oficiali.

De asemenea, ei au cerut abandonarea ”convenţiei învechite nescrise ce impune că şeful FMI trebuie să fie neapărat din Europa”.

Cele cinci ţări nu au prezentat până acum şi nici sprijinit vreun candidat, dar au indicat că ar prefera ca postul să revină unui emergent.

Postul de director general al FMI este vacant, după demisioa francezului Dominique Strauss-Kahn, urmărit penal în SUA, pentru presupusa agresiune sexuală împotriva unei cameriste, la un hotel new-yorkez.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: