20 decembrie, 2016

dcnsFranța și Australia au semnat marți un acord privind un contract cu o valoare estimată de 34 miliarde euro pentru livrarea a 12 submarine de atac marinei australiene, anunță AFP. Potrivit RFI, Franța consideră această înțelegere drept ”contractul secolului”

”Acest acord interguvernamental este ultima piatră de temelie care permite Australiei să poată dezvolta o flotă suverană de submarine cu tehnologie de vârf”, a declarat jurnaliștilor prim-ministrul australian Malcolm Turnbull după ceremonia de semnare a documentului. Ceremonia a fost organizată la Adelaide, oraș-port unde activează compania care va construi aceste submarine.

Din partea Franței, acordul a fost semnat de ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian.


Constructorul naval francez DCNS, deținut în proporție de 62% de către statul francez, a fost ales în luna aprilie pentru executarea contractului de înnoire a flotei australiene de submarine.

Contractul este estimat la 34 de miliarde de euro- proiectare, fabricație, întreținere și instruirea personalului. Pentru realizarea comenzii, DNCS va înființa o subsidiară în Adelaide.

DCNS a fost ales în în detrimentul companiei germane ThyssenKrupp Marine Systems și al unui consorțiu japonez condus de Mitsubishi Heavy Industries și susținut de guvernul japonez.

Premierul Turnbull a apreciat în luna aprilie că oferta franceză „a prezentat cele mai bune capacități pentru a satisface nevoile unice” ale țării sale.


Cele 12 submarine comandate de Australia, model Shortfin Barracuda, sunt o variantă mai mică a modelului de ultimă generație de submarin nuclear francez Barracuda (99 metri lungime și 4.700 tone), submersibil ”invizibil” considerat printre cele mai performante la momentul actual.

Spre deosebire de modelul francez francez, Shortfin Barracuda (care va fi lansat la apă în 2030) va avea 4.500 tone și un sistem de propulsie cu jet, care va asigura o deplasare chiar mai silențioasă decât varianta originașă.

Submarinul livrat marinei australiene va fi echipat cu sisteme de luptă furnizate de compania americană Lockheed Martin.

Noile submersibile vor înlocui submarinele australiene din clasa Collins, în serviciu din anii 1990 și care vor fi scoase din uz începând cu 2026.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: