Franța va lansa “autostrăzile feroviare” - taxe 0 anul acesta pentru companiile ce vor transporta mărfuri pe calea ferată - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Franța va lansa “autostrăzile feroviare” – taxe 0 anul acesta pentru companiile ce vor transporta mărfuri pe calea ferată

28 iulie, 2020

Premierul francez, Jean Castex, a promis luni că va dezvolta “autostrăzi feroviare” pentru a transporta alimente și alte bunuri ce acum sunt livrate cu TIR-urile. Măsura face parte din efortul guvernului de la Paris de a reduce amprenta de carbon.

Aceste trenuri ale alimentelor proaspete vor lega Parisul de orașul Perpignan, din sudul Franței, printr-o linie feroviară ce a fost închisă anul trecut. Ruta face parte dintr-un traseu european de linie ferată ce pleacă din Antwerp (Belgia) și ajunge la Barcelona, Spania. De asemenea, vor fi lansate două noi rute ce vor lega nordul și sudul țării.

“Acesta este un semnal foarte puternic pe care îl dă guvernul și este primul său spre revenirea la transportul mărfurilor pe calea ferată,” a declarat premierul Castex, citat de Reuters.


Transportul feroviar de mărfuri a pierdut constant teren în fața celui rutier și reprezintă acum doar 9% din transportul de marfă din Franța, comparativ cu 45% în 1974 și cu 18% media europeană.

Pentru a încuraja revenirea la această modalitate de transport, care este și mai ieftină, companiile vor putea folosi anul acesta calea ferată fără a plăti taxa de infrastructură, iar anul viitor taxa va fi redusă la jumătate din valoarea de acum.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Această taxă se ridică la 63 de milioane de euro anual.

Președintele Emmanuel Macron a promis 15 miliarde de euro pentru o economie mai verde, la o zi după ce Verzii au luat controlul marilor orașe la alegerile locale.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr