sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 februarie, 2013

Consiliul de Etică al Medicilor din Franţa a făcut un pas înainte pentru a legaliza eutanasia, când a decis, săptămâna trecută, că “sinuciderea asistată” ar trebuie să fie permisă, în mod excepţional, atunci când pacienţii cu boli terminale cer “repetat, lucid şi insistent” să-şi pună capăt vieţii.

Folosind termenul de “moarte asistată” mai degrabă decât pe cel de eutanasie, Consiliul a invocat “datoria faţă de umanitate” pentru a permite unui pacient “care suferă de o boală incurabilă, pentru care tratamentul a devenit indicient” să moară, potrivit publicaţiei The Telegraph.

Decizia va fi luată de o echipă medicală, nu de un singur doctor.


Concluziile Consiliului au venit după ce preşedintele Francois Hollande a cerut examinarea circumstanţelor exacte în care s-ar putea autoriza un astfel de gest, dorind să promoveze proiectul de lege până în luna iunie.

Schimbările sunt necesare, a spus preşedintele, adăugând că legislaţia existentă nu răspunde îngrijorărilor legitime exprimate de persoanele bolnave grav sau incurabil. O lege din 2005 autorizează doctorii să administreze calmante până la un nivel care, ca efect secundar, vor scurta viaţa pacientului.

Oricum, legea nu oferă o soluţie pentru anumite cazuri de agonie prelungită sau de durere fizică şi psihică, ce poate rămâne incontrolabilă, în ciuda tuturor mijloacelor utilizate, spune Consiliul. În aceste cazuri, pacientul ar trebui să aibă voie să ceară să i se administreze “sedarea potrivită, profundă şi terminală”.

Un raport recent arăta că bolnavii şi familiile lor sunt nemulţumiţi de cultura “vindecare cu orice preţ” care există în sistemul medical.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Raportul cere acordarea permisiunii pentru medici să poată lua măsuri de grăbire a morţii pentru pacienţii în stare terminală, în trei circumstanţe diferite: când bolnavii cer explicit sau dau instrucţiuni în avans, pentru eventualitatea că devin incapabili să se exprime;  când medicii opresc tratamentul la cererea familiei unui pacient inconştient sau pe moarte; când tratamentul foloseşte doar pentru a menţine artificial în viaţă o persoană.

Potrivit Consiliului naţional pentru demografie, în Franţa există aproximativ 3.000 de cazuri anual de eutanasiere ilegală.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: