vineri

31 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 aprilie, 2011

Preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, şi premierul Italiei, Silvio Berlusconi, vor transmite preşedinelui Comisiei Europene, Jose Marroso, şi liderului Consiliului European, Herman Van Rompuy, scrisori prin care vor cere reintroducerea temporară a controalelor la frontieră în Spaţiul Schengen, precum şi propuneri de modificare a tratatului privind libera circulaţie, transmite presa italiană, după summitul italo-francez de marţi, de la Roma.

Poziţia comună franco-italiană atinge şi situaţia din Africa de Nord şi în special din Libia şi propune astfel o cooperare mai strânsă şi sprijin suplimentar pentru dezvoltarea acestor state.

În schimbul sprijinului, guvernelor nord-africane li se va solicita un control mai strict al emigraţiei clandestine din acele ţări.


Măsurile dorite de Roma şi Paris vor fi discutate la reuniunea Comisiei Europene din 4 mai, precum şi la Consiliul European din 24 iunie.

La Bruxelles, însă, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a arătat că pot fi reintroduse temporar controalele la frontiere, în Spaţiul Schengen, la cecerea unui stat membru, dar numai în condiţii speciale.

”Problema este de a vedea ce fel de mecanism are la dispoziţie UE pentru a gestiona un astfel de flux de imigranţi. Articolul 23 al Codului Schengen prevede posibilitatea reintroducerii de către un stat membru, în anumite condiţii, a controalelor la frontierele sale, iar ceea ce poate Comisia face este doar să verifice validitatea respectivelor controale, potrivit şi în limitele atribuţiilor sale”, a spus Bailly.

El a admis că este ”o situaţie excepţională” cea din Italia şi Franţa în care 20.000 de imigranţi ilegali au ajuns într-un singur punct de la graniţa sudică a Zonei Schengen.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: