Persoanele care nu dețin permisul sanitar – documentul ce atestă vaccinarea sau un test Covid negativ realizat în ultimele 72 de ore (”pașaportul verde”) – nu vor avea acces în cafenele, restaurante, centre comerciale, avioane, trenuri şi autocare pentru călătorii lungi, a anunțat luni președintele Emmanuel Macron. De asemenea, personalul medical şi auxiliar din spitale, clinici sau cămine pentru persoane în vârstă este obligat să se vaccineze anti-Covid, a mai anunțat președintele francez.
„Trebuie să ne îndreptăm spre vaccinarea tuturor francezilor”, a spus Emmanuel Macron, într-un discurs în care a prezentat măsurile hotărâte pentru atenuarea efectelor celui de-al patrulea val al Covid-19.
„Să trecem restricţiile asupra celor nevaccinaţi, mai degrabă decât asupra noastră”, este principiul pe care au fost construite noile reguli anunțate de Emmanuel Macron, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.
Noile restricții și obligații au fost gândite pentru a-i încuraja pe francezi să se vaccineze împotriva Covid-19, boală provocată de un virus ce suferă mutații rapide și devine tot mai ușor transmisibil, dar și mai agresiv.
„În Franţa, situaţia este deocamdată sub control, dacă nu acţionăm de astăzi numărul cazurilor va continua să crească puternic şi va duce inevitabil la spitalizări în creştere începând cu luna august”, a avertizat preşedintele Emmanuel Macron.
Permisul sanitar – pentru a dovedi că o persoană este vaccinată sau necontaminată
„Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum şi în spitale, case de bătrâni, unităţi medico-sociale, dar şi în avioane, trenuri şi autocare pentru călătorii lungi, şi numai cei vaccinaţi şi persoanele testate negativ vor avea acces la acele locuri”, a declarat Emmanuel Macron, care a adăugat că va fi impus în circa zece zile şi pentru locurile de agrement şi cultură, cum ar fi cinematografele de exemplu.
„Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum şi în spitale, case de bătrâni, unităţi medico-sociale, dar şi în avioane, trenuri şi autocare pentru călătorii lungi, şi numai cei vaccinaţi şi persoanele testate negativ vor avea acces la acele locuri”, a declarat Emmanuel Macron, care a adăugat că va fi impus în circa zece zile şi pentru locurile de agrement şi cultură, cum ar fi cinematografele de exemplu.
Vaccinarea obligatorie pentru angajații din spitale
Celălalt anunţ principal al preşedintelui francez a fost acela de a impune vaccinarea obligatorie „pentru personalul medical şi auxiliar din spitale, clinici, case de bătrâni şi unităţi pentru persoane cu dizabilităţi, pentru toţi profesioniştii sau voluntarii care lucrează în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu”.
Doar 40% din personalul căminelor de bătrâni s-ar fi vaccinat, potrivit consiliului ştiinţific, care ghidează guvernul francez.
Aceste persoane vor avea termen până la 15 septembrie să se conformeze. „Cu începe din 15 septembrie, dacă eşti îngrijitor şi nu eşti vaccinat, nu vei mai putea lucra şi nu vei mai fi plătit”, a declarat ministrul sănătăţii, Olivier Véran, la televiziunea LCI.
Francezii profită de câteva zile de ridicarea completă a restricţiilor şi au început să frecventeze baruri, restaurante, muzee, închise de mult timp din perioada valului întâi al pandemiei. O întreagă parte a vieţii economice şi sociale a ţării este pe cale de a fi relansată.
Emmanuel Macron a mai declarat că se aşteaptă la creştere economică de 6% în 2021.
900.000 de persoane s-au programat pentru vaccinare, după discurs
Peste 900.000 de persoane din Franţa s-au grăbit luni noapte să se programeze pentru vaccinare anti-coronavirus, după ce preşedintele Emmanuel Macron a măsurile concepute pentru preîntâmpinarea celui de-al patrulea val de Covid-19 și generalizarea utilizării permisului sanitar, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
„S-au înregistrat 7,5 milioane de conectări la Doctolib în doar câteva minute. Peste 900.000 de francezi s-au programat la vaccinare ieri (luni – n.r.), un număr de două ori mai mare decât recordul de până acum, înregistrat la 11 mai”, a spus Stanislas Niox-Chateau, care conduce Doctolib, una dintre cele mai mari platforme online din Franţa folosită pentru programări la vaccinare.
Cum procedează Italia – nevaccinații, mutați pe posturi fără risc de răspândire sau suspendați fără plata salariului
Italia a introdus, în aprilie, printr-un decret semnat de premierul Mario Draghi, obligativitatea vaccinării personalului medical și a farmaciștilor.
Refuzul este urmat de transferarea persoanei respective pe un post fără riscuri de răspândire a noului coronavirus sau de suspendarea pe un an, fără plata salariului, preciza decretul.
Reglementarea a fost decisă după depistarea în spitale a mai multor focare de Covid-19 ce ar fi fost generate de angajați nevaccinați. Și în Italia există personal medical ce refuză imunizarea, pe fondul unui curent anti-vaccinist în creștere.
Marea Britanie a anunțat la începutul acestei luni că va impune și ea, curând, vaccinarea obligatorie, pentru lucrătorii din prima linie a sistemului de sănătate.
România – teste obligatorii, în locul vaccinării, după ce localitatea depășește o anumită incidență
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat miercuri seara că documentul este finalizat, i-a fost prezentat premierului Florin Cîșu și va intra curând în dezbatere publică.
”Am prezentat premierului principiile după care ne ghidăm atunci când dorim să introducem această testare. Am definitivat forma ordinului care implementează cum se realizează testarea. Ea va avea legătură înclusiv cu incidenţa infecţiei cu Covid în judeţul în care personalul medical respectiv îşi desfăşoară activitatea.
Doar peste o anumită incidenţă, această testare va deveni obligatorie”, a declarat Ioana Mihăilă, la TVR1.