luni

29 aprilie, 2024

5 decembrie, 2019

Cea mai amplă grevă din ultimii ani a început joi, în Franța, cu scopul declarat de a-l forța pe preşedintele Emmanuele Macron să renunţe la proiectul de reformare a sistemului de pensii.

În momentul de față, în Franța există 42 de scheme de pensionare, pentru bugetari și lucrători din sectorul privat, cu beneficii și perioade de retragere diferite.


Intenția actualului executiv este de a introduce un sistem unic, bazat pe punctul de pensie, similar celui din România (care a fost contorsionat de guvernele PSD și partenerii acestora, prin revenirea la pensii speciale). Modificările ar putea duce la o creștere a vârstei de pensionare și la pensii mai mici.

Comentatorii francezi susțin că acesta este doar un pretext și că nu reforma pensiilor este cea care-i nemulțumește cu adevărat pe greviști (după cum arată sondajele de opinie), ci nivelul de trai, o problemă ce a provocat și mișcarea Vestelor Galbene, de altfel.

Joi, prima zi de protest, transportul a fost aproape paralizat, acesta fiind segmentul cel mai afectat. Cel puțin 10 magistrale de metrou nu funcționează, transportul feroviar a fost limitat la 10% și sute de zboruri au fost deja anulate.

În grevă s-au aflat și mare parte dintre profesori, dar aceștia intenționează reluarea programului vineri.


Parisul este aproape blocat, iar Turnul Eiffel, vizitat în fiecare an de aproximativ şapte milioane de persoane, a fost închis.

Demonstrații și greve au loc pe tot teritoriul Franței, nu doar la Paris, iar sindicaliștii estimau că vor participa la protestele și marșurile din toată țara peste 300.000 de francezi.

La ora locală 15.00, pe străzi demonstrau aproximativ 180.000 de persoane, potrivit informațiilor Ministerului de Interne.

Au fost 20.000 de manifestanți la Montpellier, 19.000 înNantes, 15.000 în Clermont-Ferrand, 10.500 în Tours și 10.000 in Rennes.

Datele nu au inclus participarea din cele mai mari trei orașe: Paris, Lyon și Marseille.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat miercuri că se așteaptă la greve în 250 de orașe și ca unele dintre ele să fie violente.

Violențe la Paris

Previziunile ministrului s-au adeverit la Paris, unde manifestația a început la ora 14.00, iar la 16.30 erau deja reținute 70 de persoane violente.

Alte 9.000 de persoane au fost verificate de poliție pe traseu.

Conform unor relatări ale jurnaliștilor de la fața locului, printre protestatarii parizieni s-ar fi infiltrat bărbați cu cagule negre care au aruncat cu pietre și au spart vitrinele magazinelor și chiar au incendiat copertine și buticuri din Place de la République, unde forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.

Ciocnirile violente continuă la Paris.

Sindicatele organizatoare nu au spus exact cât timp va dura acest conflict, dar unele voci susțin că s-ar putea întinde până la Revelion.

decizie va fi luată după ce va fi analizată prima zi de grevă, susțin unii lideri.

Vineri, transportul în comun din Paris va fi în grevă, transportul feroviar va menține programul cu 90% din trenuri anulate, iar transportul aerian va avea fi chiar mai afectat decât joi, prima zi de grevă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: