Parlamentul francez a inițiat o primă măsură menită să combată risipa de alimente care a căpătat proporții considerate catastrofice în această țară, votând o lege care interzice marilor retaileri să distrugă alimentele nevândute.
Potrivit Guardian, noua lege va obliga marile lanțuri de magazine să doneze alimentele care expiră sau să le utilizeze în alte scopuri, precum hrana animalelor.
Adunarea Națională a Franței a votat în unanimitate, marți, legea propusă de deputatul socialist Guillaume Garot, fost ministru al Alimentației. ”Este scandalos să vedem cu detergenți sunt amestecați în conteinerele de gunoi împreună cu alimente”, a explicat inițiatorul legii, care se adresează retailerilor care au suprafețe de vânzare a mărfurilor mai mari de 400 metri patrați. Toți aceștia au termen până pe data de 1 iulie 2016 să semneze contracte cu asociații de caritate pentru livrarea alimentelor nevândute. Sancțiunile prevăzute în lege pentru neîndeplinirea acestei obigații sunt amenda (75.000 de euro) sau 2 ani închisoare
Legea, notează Guardian, face parte dintr-un pachet mai amplu menit să reducă dramatic risipa de alimente. Potrivit estimărilor oficiale, un francez aruncă în medie până la 30 de kilograme de alimente pe an, valoarea tuturor alimentelor aruncate în Franța fiind estimată la 20 miliarde euro.
Autoritățile franceze vor introduce și programe naționale de educație în domeniu.
Federația Comerțului și Distribuției, care a reprezentat supermarketurile în dialogul pe marginea proiectului de lege, critică măsura adoptată. ”Legea este greșită, atât ca scop cât și ca țintă, pentru că marile lanțuri de magazine generează doar 5% din risipa criticată, iar obligațiile revin exclusiv acestora”, declară Jacques Creyssel, președintele organizației, care explică faptul că industria au făcut deja pași în direcția indicată de guvernul Franței: ”există deja 4.500 de donatori onorifici de produse alimentare, care au contracte semnate cu organizații caritabile.”