23 iulie, 2020

Autoritățile franceze au transmis operatorilor telecom care intenționează să utilizeze echipamente 5G produse de Huawei că nu vor putea să își reînnoiască licențele pentru echipamente după momentul în care acestea vor expira.

Potrivit Reuters, care citează mai multe surse independente, decizia oficială echivalează cu excluderea accesului companiei chineze din piața autohtonă a comunicațiilor mobile moderne.

La fel ca restul statelor europene, Franța pune bazele pieței 5G în comunicații mobile într-o perioadă în care marile puteri mondiale în domeniu se află într-un conflict acut.


Statele Unite afirmă că echipamentele Huawei ar putea fi folosite pentru acțiuni de spionaj de către guvernul Chinei, acuzație vehement contestată atât de Huawei, cât și de Beijing. Pe acest considerent, SUA își presează aliații să interzică Huawei accesul la piețele naționale.

Agenția franceză pentru securitate cibernetică – ANSSI- a anunțat la începutul lunii iunie că permite operatorilor telecom să utilizeze echipamente, inclusiv Huawei, doar cu condiția autorizării acestora pentru perioade cuprinse între 3 și 8 ani. ANSSI a precizat totuși că nu recomandă utilizarea de echipamente Huawei.

În procedura de construire a rețelei 5G, fiecare operator francez este obligat să ceară zeci de licențe pentru echipamente, acestea fiind autorizate separat, pentru diferite zone ale teritoriului național.

Surse convergente au precizat pentru Reuters că ANSSI a informat operatorii cu privire la majoritatea deciziilor de licență pentru orașele mari. Cea mai mare parte a autorizațiilor pentru echipamentele Huawei sunt de trei sau cinci ani, în timp ce majoritatea echipamentelor de la rivalii europeni Ericsson  sau Nokia  au primit licențe de opt ani.


Deciziile ANSSI nu au fost prezentate public, nici de către agenție, nici de către operatori.

Sursele Reuters mai afirmă că operatorilor li s-a transmis, în cadrul unor întâlniri informale cu oficiali ai statului francez purtate în ultima perioadă, că licențele Huawei nu vor fi reînnoite după expirare. Această informație nu se regăsește în documentele de licențiere transmise companiilor telecom.

Potrivit Reuters, ANSSI a refuzat să comenteze informațiile. Un purtător de cuvânt al cabinetului prim-ministrului, instituție care supervizează procedura de autorizare, a comunicat Reuters că niciuna dintre autorizațiile acordate nu obligă statul nici la respingerea reautorizării, nici la reautorizare.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: