De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Franța își sporește prezența militară în Mediterana, cu scopul ”evaluării autonome” a acțiunilor Turciei
de Iulian Soare , 13.8.2020
Franţa a trimis două nave ale Marinei militare şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane, a anunțat joi ministrul francez al Apărării, Florence Parly (foto), citat de Le Monde.
Avioanele militare franceze vor fi staţionate în Insula Creta, iar navele militare desfășoară exerciții cu flota militară a Greciei.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat din nou acțiunile Turciei în Mediterana, care conduc la “încălcarea” suveranităţii Republicii Cipru şi Greciei.
„Prezenţa militară franceză are scopul intensificării evaluării autonome a situaţiei şi afirmării ataşamentului Franţei faţă de principiul liberei circulaţii, siguranţei maritime în Mediterană şi respectării dreptului internaţional”, a afirmat președintele Macron.
Nave militare franceze, inclusiv fregata Lafayette, au efectuat joi exerciţii cu Forţele Navale elene în largul Insulei Creta.
„Emmanuel Macron este un prieten adevărat al Greciei şi un apărător activ al valorilor europene şi internaţionale”, a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.
Premierul Greciei a condamnat, miercuri după-amiază, „provocările” Turciei în estul Mării Mediterane, pledând pentru diplomaţie, dar avertizând că armata elenă poate riposta în caz de necesitate.
Turcia a semnalat miercuri că este dispusă să înceapă negocieri cu Grecia, însă ministrul turc al Apărării, Hulsi Akar, a avertizat ă Turcia va continua ”să îşi apere drepturile, legăturile şi interesele” în apele costiere.
Franța este unul dintre statele membre UE care pledează pentru o poziție mai fermă a Uniunii în relația cu Turcia, în special după un incident maritim produs în iunie, în cursul unor acțiuni de control asupra unui transport suspect din Marea Mediterană.
Incidentul s-a produs cu o navă franceză angajată într-o misiune a NATO – fregata franceză Le Courbet, care era angajată în încercarea de a controla un cargou suspectat că transporta armament către Libia.
Nave turce, care asigurau protecţia cargoului, au ”fixat Le Courbet în trei rânduri cu radarul lor de tir”, au anunțat autoritățile franceze.