joi

30 mai, 2024

10 decembrie, 2020

Armata franceză a primit undă verde pentru a începe cercetările de dezvoltare a „soldaților îmbunătățiți”, anunță BBC.

Un raport al Comitetului de etică al forțelor armate citat de BBC prezintă condițiile în baza cărora se va desfășura în viitor cercetarea pentru dezvoltarea de implanturi/tehnologii destinate creșterii capacității de luptă a militarilor. În raport se mai arată că și alte țări iau în calcul această posibilitate și că Franța trebuie să țină pasul.


În decembrie 2019, un studiu realizat de Departamentul Apărării din SUA menționa că, până în 2050, armata americană ar putea deține abilitatea de a implanta în corpul uman tehnologie sofisticată, de care să beneficieze trupele combatante pentru a le crește performanța. Studiul exemplifica între tehnologiile revoluționare unele care vizau creșterea acurateții vizuale sau controlul mental al dronelor.

Raportul francez prezentat public marți citează o declarație a ministrului francez al Apărării, Florence Parly, care vorbește de nevoia de a gândi în avans.

Într-un discurs ținut săptămâna trecută, Florence Parly a spus că Franța nu are planuri imediate de a dezvolta tehnologii „invazive” pentru soldați. „Dar trebuie să fim conștienți”, a precizat ea, „nu toată lumea are scrupulele noastre și trebuie să fim pregătiți pentru orice ne poate aduce viitorul”.

Ministrul Parly a mai spus că trebuie explorate „modalități de a ne menține superioritatea operațională, fără să întoarcem spatele valorilor noastre”.


„Oamenii caută de multă vreme modalități prin care să-și crească abilitățile fizice sau cognitive pentru a purta războaie”, a avertizat ministrul francez. „Cercetările ar putea duce în final la sisteme de îmbunătățire introduse în corpurile soldaților”.

Raportul menționează cercetări pentru implanturi care ar putea „îmbunătății capacitatea cerebrală” sau care i-ar putea ajuta pe soldați să distingă mai ușor un aliat de un dușman. Totodată, comandații ar putea să localizeze mai ușor soldații sau să le citească semnele vitale de la distanță.

Trasarea unor limite din punct de vedere etic, menționează raportul, era un proces „esențial”. Modificările genetice ar trebuie interzise, potrivit documentului, la fel orice practici „care ar pune în pericol integrarea soldatului în societatea sau întoarcerea la viața de civil”.

Florence Parly a spus în discursul ei că dezvoltarea implanturilor neurologice în domeniul civil progresează rapid.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: