duminică

28 aprilie, 2024

31 iulie, 2020

Economia Franței s-a contractat cu 5,7% din PIB în primul trimestru din 2020 și cu 13,8% din PIB în cel de-al doilea, rezultând o scădere de circa o cincime în prima jumătate a anului.

Franța este al șaselea cel mai mare partener comercial al României și a treia destinație pentru exporturile românești. În anul 2019 s-a înregistrat un total al schimburilor comerciale bilaterale de aproximativ nouă miliarde de euro, România având un excedent comercial de peste jumătate de miliard de euro. Investițiile străine direct atrase din Franța depășesc șapte miliarde de euro.

”Rezultatul este mai slab decât cel din SUA (scădere de 11% în primul semestru) și Germania (-12% din PIB în S1), unde restricțiile impuse au fost mai puțin severe”, notează analiștii ING Bank, adăugând că acest lucru poate fi explicat prin faptul că restricțiile impuse în Franța au fost mai dure decât cele din alte economii occidentale.

Minus pe linie, dar și semne de revenire în iunie-iulie


Scăderea istorică din trimestrul al doilea, când șocul pandemiei s-a resimțit cel mai puternic, a fost generată de toți factorii, însă notabilă a fost contribuția negativă a exportului net care a generat o scădere a PIB de 2,3 puncte procentuale, în contextul în care exporturile s-au prăbușit cu 25,5%, schimburile comercial intracomunitare fiind paralizate de pandemie.

Investițiile companiilor s-au dovedit ceva mai reziliente, înregistrând o scădere de 16% în T2, după o contracție de 10,6% în T1, în vreme ce investițiile în locuințe noi au scăzut cu 20%, pe fondul blocării lucrărilor.

Consumul gospodăriilor a avut cel mai pronunțat efect negativ asupra economiei franceze, înregistrând o scădere de 11% în T2 față de T1.


”Per ansamblu, datele de astăzi arată că economia franceză a funcționat la o capacitate medie de 80% în trimestrul al doilea, revenindu-și de la un nivel de 65% din perioada cu restricții. Având în vedere că primele patru săptămâni ale trimestrului au fost încă afectate de măsurile sanitare de prevenire a răspândirii epidemiei, economia franceză a recuperat peste așteptări în iunie și a funcționat probabil la circa 90% din capacitate în iulie”, notează economiștii băncii olandeze.

Pe de altă parte, ei avertizează că diferența de 10% va fi dificil de recuperat având în vedere măsurile încă în vigoare și deși economia franceză pare a se îndrepta către o revenire în ”V”, pierderile de PIB suferite vor fi recâștigate în ani.

ING are o prognoză de -9,5% din PIB pentru economia franceză în acest an, urmată de o revenire de 6% din PIB în 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: