marți

19 martie, 2024

11 octombrie, 2018

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, a anunțat oficial miercuri că dorește să candideze pentru preluarea mandatului viitor al conducerii executivului comunitar, post deținut acum de Jean-Claude Juncker.

Fostul ministru de externe olandez a făcut anunțul în cafeneaua sa preferată din orașul său natal, Heerlen, înconjurat de suporterii Partidului Muncii (PvdA).

„Mi-aş dori ca în următorul mandat să fiu preşedinte al Comisiei Europene. Ca să realizez asta, mi-ar plăcea să fiu candidat şi să conduc social-democraţii în Europa. Şi sper să obţin sprijinul tuturor partidelor social-democrate din Europa şi să facem o campanie frumoasă şi optimistă”, a declarat Frans Timmermans, care provine din familia socialiștilor europeni.

Zvonurile că el va fi candidatul grului socialist circulau de mai multe săptămâni pe holurile instituțiilor europene, scrie Politico.

Este creditat însă cu șanse mici, deoarece provine dintr-un partid care nu este la putere și a pierdut multe voturi în alegerile naționale.

Candidaturile grupului socialist vor fi depuse de partidele componente până pe 18 octombrie, după care se va stabili metoda de selecție a celor ce va fi trimis în cursa pentru președinția Comisiei. Candidatul va fi anunțat public șa congresul grupului socialist ce va avea loc în decembrie, la Lisabona.


Frans Timmermans și-a asigurat până acum sprijinul socialiștilor germani, în pofida faptului că Berlinul a propus deja un candidat propriu și redutabil – conservatorul Manfred Weber.

 

Cancelarul Angela Merkel a declarat de altfel că și-ar ca un german să fie următorul preşedinte al Comisiei Europene, renunţând pentru aceasta la pretenţiile asupra Băncii Centrale Europene, a scris presa germană.

Mâna dreaptă a lui Jean-Claude Juncker se ocupă de probemele ce țin de statul de drept, domeniu care l-a făcut să cunoască foarte bine ceea ce se întâmplă îân România în domeniul Justiției. Este unul dintre criticii duri ai modificărilor adoptate de coaliția de guvernare pe legile Justiției și pe codurile penale.


La ultima întâlnire cu reprezentanții români, care a avut loc la Strasbourg, în momentul dezbaterii în Comisia LIBE a PE a sistuației din România.

El le-a atras atunci atenți premierului Viorica Dăncilă și ministrului Tudorel Toader că fuga de detalii a partenerilor de dialog din România nu este o soluție:

Să vă spun mai întâi ce nu funcționează cu mine: de fiecare dată când sunt critici din partea Comisiei referitor la anumite legi, cei care apără ce se întâmplă se ascund în spatele poporului lor, spunând  «dacă criticați legea îmi criticați țara, îmi criticați națiunea». Nu, criticăm propuneri de modificări legislative foarte concrete, despre care noi credem că ar fi un pas înapoi față de situația actuală în lupta anticorupție și în lupta pentru consolidarea justiției.

Pur și simplu nu funcționează cu mine…nu faceți asta, e un semn de slăbiciune, înseamnă că nu aveți alte argumente să combateți criticile noastre. Vă ascundeți în spatele națiunii, Am văzut prim-ministrul făcând asta, de curând, și văd asta din nou astăzi, în Comisie. Asta nu funcționează cu mine.

Încă un lucru care nu funcționează cu mine: să dai vina pe alții. Să spui, da, și alții fac asta, și alții fac asta…. Da, tot timpul mi se spune asta, dar acum vorbim despre România, despre lucruri specifice din România. Eu v-am prezentat unde consider că există probleme.

Timmermans cunoaște foarte bine problemele din România, întrucât în 2006 a fost numit subsecretar de stat la Ministerul olandez al Afacerilor Externe, având ca responsabilitate majoră creșterea suportului european pentru integrarea statelor aspirante.

Din această poziție, Frans Timmermans a colaborat strâns cu miniștrii de Externe, Integrării Europene  și ai Justiției din guvernul de la București în special pe dosarul Justiție, și cu aportul său a fost posibilă primirea României în UE la 1 ianuarie 2007.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: