vineri

19 aprilie, 2024

30 iulie, 2011

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a îndemnat Guvernul să-şi îmbunătăţească absorbţia fondurilor europene şi să accelereze investiţiile – sâmbătă, la penultima întrevedere cu premierul Emil Boc, în această vizită de evaluare pe acordul precautionary.

”Împărtăşim părerea că, în condiţiile continuării reformelor şi al progresului acestora în mod satisfăcător, împreună cu îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene structurale, cu planuri de investiţii solide, avem toate motivele să sperăm că veţi continua cu o creştere pozitivă şi chiar veţi accelera creşterea în 2012. Vă aflaţi într-o situaţie din care nu doar că puteţi creşte, dar puteţi creşte în mod sustenabil, fără dezechilibre economice”, i-a spus Franks lui Boc.

La rândul său, şeful misiunii Comisiei Europene, Istvan Szekely, a subliniat necesitatea ca România să fie atractivă pentru pieţe, pentru a obţine finanţări la costuri reduse.


”Va trebui să finanţaţi totul de pe piaţă, aşa că de acum trebuie să fiţi atrăgători pentru pieţe şi acest lucru este foarte important. Dacă ne raportăm la alte ţări, vă descurcaţi foarte bine, iar acesta este un semn clar că politicile au fost bune”, a afirmat reprezentantul Comisiei.

De partea cealaltă, Boc a promis că la rectificarea bugetară din luna august Guvernul va aloca bani pentru investiţiile de stat.

”Lucrăm la următoarea rectificare bugetară, care va fi în luna august, pentru a aloca bani pentru investiţii şi a avea creştere economică, aşa cum este specificat în scrisoarea de intenţie”, a spus premierul.

El a mai susţinut că va continua procesul de reforme, subliniindu-şi hotărârea să nu cadă în populism.


Cu toate acestea, cu o zi înante, vicepreşedintele Comisie de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Adrian Niţu (PDL), declarase că Guvernul va ropune FMI, BM şi CE să îi permită să crească salariile din sectorul bugetar încă din luna octombrie 2011, cu 5%, iar din 2012 să urmeze încă două tranşe de câte 5 puncte procentale.

De asemenea, la întrevederea de sâmbătă, s-a abordat și problema arieratelor din sănătate, după ce președintele Băsescu a cerut Guvernului să nu le mai plătească furnizorilor de medicamente datoriile.

”În cadrul discuţiilor, au fost abordate următoarele teme: proiecţia bugetară pe anul 2012, reducerea arieratelor din sectorul medical şi finalizarea reformei în domeniul sănătăţii, privatizarea managementului companiilor de stat şi vânzarea unor pachete de acţiuni minoritare deţinute de stat la unele companii”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Duminică, la ora 12.00, delegațiile străine vor mai veni o dată la Guvern.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: