sâmbătă

20 aprilie, 2024

20 iulie, 2016

Francois HollandePreședintele Franței, Francois Hollande, a vizitat marți Portugalia și va merge joi în Iranda în încercarea de a întări fundațiile Uniunii Europene, inclusiv pentru a promova ideea unei cooperări sporite în domeniul apărării, transmite EurActiv.

Urmare a atacului terorist produs în Nisa pe data de 14 iulie, președintele Hollande a fost nevoit să reducă pentru moment calendarul planificat al vizitelor, care inițial conținea deplasări și la Viena, Praga și Bratislava.

”Vizita de la Lisabona și cea de la Dublin sunt vizite de lucru pentru pregătirea summitului din septembrie, de la Bratislava, acolo unde se va discuta despre viitorul Europei”, a declarat EurActiv un oficial al administrației franceze.


Vizitele președintelui Franței vor avea ca obiectiv principal ideea de solidaritate europeană în domeniul apărării, un subiect blocat în trecut de Marea Britanie.

Oficialii din Paris consideră că atitudinea statelor europene față de nevoia unei mai strânse cooperări în scopul apărării comune s-ar putea schimba acum, după ce britanicii au decis să părăsească UE.

Președintele Hollande, scrie EurActiv, ”va insista pe aspectele de securitate și de apărare” în pregătirea sumittului din septembrie, la Bratislava cei 27 de lideri europeni urmând să caute noi modalități de relansare a Uniunii după șocul Brexit, anunță oficiali francezi.

În Portugalia, Francois Hollande i-a întâlnit pe președintele Marcelo Rebelo de Sousa și pe premierul Antonio Costa.


”Acest tip de discuții vor continua toată vara, iar la summitul din Bratislava subiectul va fi dezvoltat”, declară surse apropiate președintelui Hollande.

Ideea unei cooperări strânse în domeniul apărării comune a fost anunțată de Francois Hollande imediat după atacul din Nisa, președintele francez vordind despre o inițiativă franco-germană ”de întărire a apărării Europei”.

O lungă perioadfă de timp, Germania a fost rezervată în acest domeniu, însă în ultima perioadă a transmis semnale că sprijină formarea unei armate europene.

Obiectivele Franței sunt deocamdată legate de promovarea parteneriatelor europene în domeniul apărării, al cercetării și în industria de apărare.

Constituirea unor capacități comune de apărare este parte a proiectului european încă de la nașterea sa. În 1950, premierul francez René Pleven a propus un plan complex de apărare integrată, în care figura constituirea unei armate europene și numirea unui ministru al apărării europene. Franța a renunțat însă să promoveze acest plan.

În 2015, președintele Comisiei Europene Jean Claude Junker a stârnit ample reacții atunci când a spus că UE are nevoie de propria armată pentru a putea răspunde eficient amenințărilor venite dinspre Rusia sau din alte zone.

Partidul Popular European, cel mai numeros grup politic din Europa, a adoptat la congresul din 2015 un document strategic în care descrie pașii necesari creării unei Uniuni de Securitate și de Apărare a UE, care să conducă în final la constituirea armatei europene.

Generalul american Ben Hodges a sfătuit Europa, anul acesta, să facă pași în direcția constituirii unui ”Schengen militar”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: