vineri

19 aprilie, 2024

2 iulie, 2019

Asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru furnizarea de corvetele militare multifuncţionale, organizată de Romtehnica SA, potrivit Mediafax.

Programul în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,85 miliarde de dolari) acoperă achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.

Ministerul Apărării Naţionale a primit oferte din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa.


Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au depus oferete de 1,2 miliarde euro, de 1,25 miliarde, respectiv 1,34 miliarde euro, potrivit unor informaţii neconfirmate oficial.

Licitaţia a fost întârziată de o contestaţie a Fincantieri, retrasă la sfârşitul lunii iunie. Presa pariziană a acuzat, după apariția contestației italienilor, că Liviu Dragnea ar fi încercat să îi blocheze pe cei de la Naval Group.

(Citiți și: Răsturnare de situație – Câștigătorul licitației pentru corvete poate fi anunțat: compania italiană Fincantieri și-a retras contestația)

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, l-a eliberat din funcţie, la începutul lunii iunie, pe Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, în urma unei analize care a arătat „necesitatea relansării şi reenergizării” managementului acestui department „responsabil de activitatea de înzestrare”.

Andrei Ignat era un apropiat al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, și a fost implicat în blocarea licitației pentru corvete, al cărei câștigător urmează să fie anunțat în perioada următoare, potrivit unor surse din cadrul MApN, citate de Mediafax.


De asemenea procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale fusese suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) după ce Şantierul Naval Constanţa (SNC) a acţionat în instanţă Guvernul şi MApN, cerând anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale.

Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

O lună mai târziu, reprezentanţii Şantierului Naval Constanţa au anunţat că renunţă la procesul intentat Guvernului şi Ministerului Apărării Naţionale, prin care solicitau anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: