Consiliul de Administraţie al BRD propune acordarea unui dividend brut de 0,73 lei/acţiune, în vreme ce Fondul Proprietatea şi Fondul de Pensii Administrat Privat NN cer 1,045 lei/acţiune, potrivit convocatorului AGA trimis de bancă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Adunarea generală a acţionarilor va avea loc în 20 aprilie.
Fondul Proprietatea şi Fondul de Pensii Administrat Privat NN deţineau împreună peste 6,12% din acţiunile BRD la data de 31 martie 2017. Societe Generale deţine un procent de peste 60% din acţiuni.
Randamentul brut al dividendului ar fi de peste 5,7% potrivit dividendului propus de bancă, respectiv de peste 8,2%, în varianta cerută de acţionarii minoritari ai băncii, la cursul actual al acţiunii BRD, de 12,7 lei pe acţiune.
Totodată, cele două fonduri de investiţii vor ca BRD să adopte program de distribuție de venituri suplimentare și de răscumpărare din piață a acțiunilor proprii, program similar cu cel practicat de Fondul Proprietatea.
Astfel, se supune dezbaterii AGA din 20 aprilie și propunerea celor doi acționari minoritari de mandatare a consiliului de administraţie al BRD pentru următoarele acţiuni:
„Să analizeze posibilitatea aprobării de către acţionarii societăţii a distribuţiei suplimentare de dividende sau a altor elemente de capitaluri proprii, dobândirea propriilor acţiuni de către societate (atât prin operaţiuni de dobândire a propriilor acţiuni pe piaţă sau prin oferte publice de cumpărare), precum şi a oricăror alte acţiuni corporative la nivelul societăţii astfel încât:
- (i) până la sfârşitul anului 2017 societatea să îşi reducă rata fondurilor proprii de nivel 1 la nivel consolidat (Tier 1) până la nivelul de 16,6%; şi
- (ii) până la sfârşitul trimestrului II al anului 2018 societatea să îşi reducă rata fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat până la un nivel care să nu depăşească cu mai mult de 1% Cerinţa Globală de capital (OCR) solicitată de Banca Naţională a României (dar în nici o situaţie indicatorul de solvabilitate nu va coborî sub nivelul minim legal solicitat de Banca Naţională a României)”.
După analiză, administratorii BNR ar urma să convoace o nouă AGA pentru aprobarea măsurilor necesare pentru atingerea obiectivelor de mai sus.
Rezultate 2016
BRD – SocGen este a treia cea mai mare bancă din România, cu active de 50,7 miliardwe de lei la sfârşitul anului 2016, după BCR şi Banca Transilvania.
Grupul BRD a realizat un profit net de 763 milioane lei, anul trecut, în creştere cu 63% faţă de 2015.
„Venitul net bancar a fost în creştere cu 7% determinat de îmbunătăţirea veniturilor nete din dobânzi (+4,6% faţă de 2015), venituri din comisioane mai mari (+3,1% faţă de 2015) şi câştigul din tranzacţia VISA Europe înregistrat în trimestrul al doilea. Cheltuielile operationale au fost cvasi-stabile ca urmare a menţinerii în continuare a unui control disciplinat al costurilor. Raportul cost/venit a fost de 50%, mai mic cu 3,4 puncte procentuale faţă de 31 decembrie 2015”, potrivit datelor băncii.
Costul net al riscului a fost mai mic cu 26,5%, la 484 milioane lei. Rata creditelor neperformante a scăzut cu 2,8 puncte procentuale, la 10,5%