marți

11 iunie, 2024

7 aprilie, 2013

Fostul comisar general adjunct al Gărzii Financiare Dragoș Rusu a fost monitorizat de Serviciul Român de Informații ca suspect de spionaj în favoarea altei țări.

Potrivit unor informații provenind de la SRI, ajunse în instanță, Rusu desfășura presupusa activitate de spionaj aflându-se în legătură cu o femeie din Republica Moldova, cu care ar fi întreținut relații intime.

Potrivit Mediafax, SRI a făcut verificările în cazul lui Rusu într-un dosar disjuns din dosarul în care au fost trimiși în judecată magistrații George Bălan (mebru al CSM, la data începerii investigației), Marcel Sânpetru (consilierul lui Bălan la CSM), Georgeta Barbălată (judecătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție), precum și fostul director al serviciului teritorial Ilfov al Direcției de Informații a Ministerului de Interne, Mihai Vlad.


Acuzată, de către procurorii DNA, de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului, Barbălată ar fi prelungit în iunie 2011 mandatele în baza cărora a autorizat Serviciul Român de Informaţii să-l monitorizeze pe Dragoş Rusu, comisar general adjunct al Comisariatului General al Gărzii Financiare, apoi i-ar fi spus despre interceptări lui Mihai Vlad.

În cererea de autorizare a unor interceptări telefonice, SRI susținea că „Rusu Dragoş, comisar general adjunct al Comisariatului General al Gărzii Financiare, desfăşoară activităţi cu potenţial ridicat de risc la adresa siguranţei naţionale, derulate pe componenta informaţională (obţinerea de informaţii din domeniul economic în interesul altui stat), operaţională (derularea unor proiecte de natură economică sub coordonarea serviciilor altui stat) şi contrainformativă (asigurarea locurilor de întâlnire, a sistemului de legătură, verificarea unor persoane şi firme)”.

Printre activităţile cu impact în domeniul securităţii naţionale au fost descrise şi relaţiile lui Rusu Dragoş cu cetăţeni străini, „care prezintă elementele unei legături de natură operativă”, potrivit rechizitoriului DNA, care redă din documentele Serviciului Român de Informaţii.

„Legătura dintre Rusu Dragoş şi cetăţenii străini este asigurată de o femeie, cetăţean al Republicii Moldova”, cu care acesta era „în relaţii intime”, menționa SRI.


De asemenea, din interceptările telefonice, reiese că șeful de la garda Financiară Dragoș Rusu era un cunoscut al procurorilor George Bălan și Marcel Sânpetru.

În perioada la care se referă investigațiile SRI, Dragoș Rusu era comisar general adjunct al Gărzii Financiare în mandatul lui Sorin Blejnar (susținut de PDL) în fruntea Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al lui Arpad Ladanyi (UDMR) în funcția de comisar general al Gărzii Financiare.

Rusu a fost și comisar general al Gărzii Financiare, în perioada 2000-2001. Funcția de comisar general adjunct al Gărzii a deținut-o în mai multe mandate: 1998-2000, 2001-2003, 2008-2012.

În 2003-2005 a fost director general al Direcţiei generale de control financiar fiscal din Ministerul Finanțelor, iar perioada 2005-2008, vicepreședinte al Sindicatului Funcţionarilor Publici.

De asemenea, Dragoș Rusu a fost și membru al Consiliului de Administrație al Loteriei Române.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: