România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare, cu executare
de Sorin Negoiţă 25.7.2013
Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat, joi, la 3 ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracţiuni de corupţie, potrivit unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureş, care poate fi însă atacată cu recurs.
În același dosar, Monica Apostu, soţia fostului edil democrat-liberal, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Călin Stoia a fost achitat.
Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în zece zile de la pronunţare.
Instanța l-a găsit pe Sorin Apostu vinovat de 4 infracțiuni: trafic de influenţă în formă continuată, instigare la spălare de bani în formă continuată, primire de foloase necuvenite, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Fostul primar a primit condamnări pentru fiecare, însă urmează să ispășească pedeapsa cea mai grea, adică trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, din care se deduce timpul petrecut de acesta în arest.
De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea a aproape 300.000 de lei de la soţii Apostu, și plata a câte 21.000 de lei fiecare drept cheltuieli judiciare.
Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.
Sorin Apostu este acuzat de DNA că a luat mită 94.000 de euro în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto şi de salubrizare.
Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2011, în schimbul încheierii unor contracte – de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj, respectiv de salubrizare a oraşului – inculpatul Apostu Sorin, în calitatea sa de primar, a pretins şi primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro.
Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Apostu Monica Undina, învinuită în acelaşi dosar”, se susține DNA.