14 iunie, 2011

Fostul preşedinte tunisian va fi judecat în absenţă. Zine al-Abidine Ben Ali, care a fugit în Arabia Saudită, în luna ianuarie, în timpul revoltelor din ţara sa, va fi judecat în lipsă, începând din 20 iunie. Premierul interimar, Beji Caid Essebsi, a făcut acest anunţ, precizând că autorităţile saudite nu au dat niciun răspuns cererii Tunisiei de extrădare a lui Ben Ali. Acuzaţiile la adresa fostului şef de stat şi a soţiei acestuia, Leila Trabelsi, merg de la conspiraţia împotriva statului până la trafic de droguri. Un avocat al fostului preşedinte, care a condus ţara timp de 23 de ani, a precizat că acest process este doar “o mascaradă”. “Anunţ, pentru prima oară, că procesul va începe în 20 iunie”, a declarat Essebsi pentru al-Jazeera TV. Ben ASli urmează să fie judecat de un tribunal militar şi unul civil. Potrivit autorităţilor tunisiene, în palatul prezidenţial s-au găsit aproape 2 kg de droguri, cel mai probabil canabis, şi 27 de milioane de dolari. Alte acuzaţii contra lui Ben Ali se referă la spălare de bani, abuz de putere, crimă, trafic cu artefacte arheologice. (BBC News)

Berlusconi şi-a recunoscut înfrângerea în referendumurile din weekend. Mişcarea antinucleară a obţinut o victorie importantă în Italia, luni, când peste 94% dintre alegători au respins planurile prim-ministrului Silvio Berlusconi de întoarcere la energia nucleară. Rezultatele au constituit o înfrângere dureroasă pentru premier şi un pas înapoi în cariera sa, pentru că arată eşecul acestuia atât în rezultate, cât şi în privinţa participării. Era nevoie ca peste 50% dintre alegători să se prezinte la urne, pentru ca rezultatele să fie valabile, iar cifrele anunţate de Ministerul de Interne arată o participare de peste 57% din electorat. Organizaţia Greenpeace a numit aceste rezultate ca fiind „istorice”. A fost întrunit numărul suficient de voturi şi pentru validarea celorlalte trei referedumuri, organizate simultan – este pentru prima dată în ultimii 16 ani când se întâmplă acest lucru, la un referendum în Italia. Potrivit datelor oficiale, peste 95% dintre alegători au respins privatizarea companiei de apă, precum şi legea ce i-ar fi permis lui Berlsuconi să nu se prezinte la procesele în care este parte. (The Guardian)

Doi candidaţi, Christine Lagarde şi Agustin Carstens, finalişti în cursa pentru şefia FMI. Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, şi guvernatorul Băncii Centrale a Mexicului, Agustin Carstens, se bat acum pentru a ocupa postul de director al FMI, lăsat liber de Dominique Strauss-Kahn, arestat şi judecat la New York pentru agresiune sexuală. FMI va anunţa câştigătorul concursului pentru ocuparea funcţiei din fruntea FMI până în 30 iunie. “Consiliul executiv se va întâlni cu candidaţii, în Washington, şi apoi va discuta despre punctele lor tari şi punctele lor slabe şi va lua o decizie”, precizează oficialii Fondului Monetar Internaţional într-un comunicat. (BBC News)


Popularitatea lui Nicolas Sarkozy este în creştere. Un al cincilea sondaj de opinie consecutiv arată că preşedintele francez recâştigă, încet, dar sigur, sprijinul alegătorilor. Deşi a câştigat 2% în sondaje, Sarkozy este în urma rivalilor săi socialişti, cu doar un an înainte de alegerile prezidenţiale din aprilie 2012. Sondajul realizat de OpinionWay pentru cotidianul “Metro” notează că popularitatea preşedintelui a crescut de la 32% la 34%, ajungând la un nivel  apropiat de cel de la începutul anului, după ce a scăzut până la 27% în martie. Liderul socialist Martine Aubry a obţinut, însă, 53% din opţiunile respondenţilor, cu 7% mai mult decât în precedentul sondaj, în timp ce Francois Hollande se află în frunte, cu 54% din preferinţele electoratului. Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional de extremă-dreapta, a scăzut în sondaje, în urma lui Sarkozy, până la 29%, de la 32%. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.020 de personae cu vârsta peste 18 ani, în perioada 3-8 iunie. (The Telegraph)

Prima confruntare între candidaţii republicani din SUA. Principalii candidaţi republicani pentru nominalizarea la prezidenţialele din SUA, din 2012, au participat, luni, la o primă dezbatere electoral. Aceştia au folosit însă discuţiile pentru a-l ataca pe preşedintele democrat Barack Obama mai degrabă decât pentru a-şi prezenta propriile idei şi convingeri. În loc să se “atace” reciproc, pentru că se află într-o competiţie în interiorul Partidului Republican, cei şapte politicieni aduceau mereu în discuţie neîmplinirile mandatului prezidenţial. Dezbaterea a fost găzduită de Colegiul Saint Anselm şi sponsorizată de CNN şi WMUR-TV. (The Washington Post)

Naţionaliştii sârbi, în demonstraţii anti-NATO la Belgrad. Alianţa Nord-Atlantică va organiza o confeirnţă la Belgard, în această săptămână, iar naţionaliştii sârbi au protestat faţă de acest eveniment. Un banner ce denunţa alianţa occidental a fost atârnat de unul dintre podurile mari din oraş, iar un steag cu NATO a fost incendiat. Printre cei care s-au adunat pentru a participa la demosntraţie s-a aflat şi liderul adjunct al Partidului Radical Sârb, anti-occidental, Dragan Todorovici. Una dintre femeile protestatare a declarat: ”NATO este malefic. Vrea ca noi să devenim marionetele sale, să ascultăm tot ce ne spune. Ei omoară oameni sau îi lasă infirmi pe viaţă, ei răspândesc moartea”. Un bărbat a spus: “Sunt surprins că ministrul mediului Dulici nu se află aici, astăzi, pentru că ştim cu toţii că cel mai mare poluator al planetei este NATO. Suntem atât de poluaţi, că ar trebui ca Dulici să ţşină azi un discurs”. (Euronews)

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: