Sorin Grindeanu este cel propus Parlamentului, de către premierul Mihai Tudose, pentru preluarea funcției de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Grindeanu a deţinut funcţia de ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Ponta, timp de un an.
Numirea se face pe baza OUG modificată de Sorin Grindeanu și care l-a scos din procedură pe președintele statului. Numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor acestei instituţii se face la propunerea Guvernului, cu aprobarea plenului Camerelor reunite. Înainte de aprobarea acestei OUG, conducerea ANCOM era numită de către șeful statului, la propunerea Guvernului.
Pentru a ocupa postul, Grindeanu are nevoie de votul majorității PSD – ALDE, cea care pe 29 iunie a votat moțiunea ce l-a obligat pe timișorean să părăsească Palatul Victoria. A fost pentru prima oară în istoria României când un partid a votat împotriva propriului guvern.
Cu două săptămâni înainte de moțiune, PSD a prezentat o analiză internă cu rezultatele Cabinetului Grindeanu, concluzia fiind că au fost ratate aproape 80% din măsurile propuse.
În fața atacului propriului partid, Sorin Grindeanu nu a dorit să demisioneze, așa cum îi ceruse Liviu Dragnea, ci a încerat alături de Victor Ponta răsturnarea liderului partidului. În perioada celor două săptămâni de criză din interiorul PSD, Grindeanu a devenit un critic acerb al lui Liviu Dragnea, dar nu a fost eliminat din partid.
Exclus din PSD, Ponta a înființat partidul Pro România, însă Grindeanu a refuzat să i se alăture – a fost iertat de Dragnea și acum primește postul de președinte ANCOM.
Mandatul de premier al lui Grindeanu a fost marcat de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 13, la propunerea ministrului justiţiei Florin Iordache. Actul normativ, în care se stabilea un prag al prejudiciului de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, a provocat proteste imense. Florin Iordache a demisionat, iar ordonanţa a fost abrogată de guvern şi, ulterior, anulată de Parlament.
Sorin Grindeanu îi ia locul lui Adrian Diță, pe care chiar el l-a numit la șefia ANCOM, în luna mai. Diță a demisionat vineri, înainte de a fi înlocuit de majoritatea PSD – ALDE în Parlament.