marți

20 februarie, 2024

12 februarie, 2024

Fostul prim-ministru al Finlandei, Alexander Stubb, a câștigat duminică scrutinul pentru alegerile prezidențiale din statul nordic, după șapte ani absență din viața politică. Alegerile au fost urmărite îndeaproape în capitalele europene și nu numai, având în vedere locația strategică importantă a Finlandei la granița de est a NATO cu o Rusia din ce în ce mai agresivă.

Președintele țării conduce politica externă alături de guvern și este comandant al armatei Finlandei.

Alexander Stubb, membru al Partidului National Coalition (NCP) de centru-dreapta, l-a învins pe fostul ministru de externe Pekka Haavisto din Partidul Verzilor, în turul al doilea, cu 51,6% la 48,4%.


Stubb a spus înainte de alegeri că invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei l-a convins să revină la politica finlandeză și să contribuie la eforturile Europei de a înfrunta Kremlinul. Vorbind cu reporterii după vot, el a adoptat un ton mai blând: „Trebuie să ne amintim că una dintre sarcinile principale ale președintelui este să se asigure că Finlanda promovează pacea, iar eu voi face asta în calitate de președinte”.

Alexander Stubb îi urmează în funcție lui Sauli Niinistö, de asemenea din NCP, care a atins limita de două mandate de șase ani a Finlandei.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: