27 august, 2021

Michel Barnier (foto), fostul negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit a anunțat că ar putea fi contracandidatul lui Emmanuel Macron, din partea partidului Les Républicains, la alegerile din 2022, dacă va fi selectat în cadrul alegerilor preliminare ale partidului.

Printre punctele programului său, scrie The Guardian, se numără „limitarea și ținerea sub control a imigrației” și „repunerea muncii și meritului în centrul societății noastre”. De asemenea, lupta împotriva schimbărilor climatice va fi un element al campaniei sale.

„În aceste momente grave, am luat decizia și am hotărârea să candidez … și să fiu președintele reconcilierii din Franța, care respectă francezii și să facă Franța respectată”, a declarat el într-un interviu acordat TF1.


Cu privire la situația din Afganistan, Barnier a spus că Franţa „are evident o datorie morală de a acord azil celor care au lucrat pentru ea”.

Dar, „trebuie să spunem că nu vom primi pe toată lumea”, a afirmat el, repetându-şi dorinţa de a impune un „moratoriu” asupra imigraţiei pentru perioada necesară pentru a reface toate procedurile şi a se înţelege cu ţările de origine „să contribuie la controlul fluxului lor migratoriu în contrapartidă cu ajutorul nostru pentru dezvoltare”.

El a pledat pentru „accentuarea luptei împotriva jihadismului pretutindeni” şi pentru creşterea la „3% din PIB” a efortului bugetar în materie de apărare şi cercetare.

Intrarea sa în cursă ridică la patru numărul candidaţilor în alegerile preliminare ale Republicanilor, pe care partidul le va organiza la sfârşitul lui noiembrie.


În acest moment, sondajele arată o cursă în care favoriții pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale franceze sunt actualul președinte Emmanuel Macron și șefa extremei-drepte Marine Le Pen.

Michel Barnier a condus negocierile pentru Brexit ale UE după ce a fost deputat, senator şi a făcut parte din mai multe guverne de dreapta în Franţa în anii 1990 şi 2000, cu portofolii precum afaceri europene, externe, mediu şi agricultură. El a fost comisar european în două rânduri (1999-2004 şi 2010-2014), însărcinat cu politici regionale şi respectiv piaţa internă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: