17 iunie, 2016

mihai tanasescuFostul ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu s-a prezentat vineri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), pentru a fi pus sub învinuire penale în Dosarul Rompetrol 2, un caz în care mai sunt cercetați și alți trei foști șefi ai Finanțelor: Gheorghe Pogea, Sebastian Vlădescu și Dan Ioan Popescu. 

El este urmărit penal pentru  constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

Tot marți, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) va discuta eventuala ridicare de sechestru din dosar.


Președintele Klaus Iohannis a semnat la sfârșitul lunii mai avizul pentru încuviințarea urmăririi penale a celor patru foști miniștri acuzați că au ajutat să obțină amânarea și scutirea unor datorii ale companiei către stat.

„În perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanţelor Publice  Tănăsescu Claudiu Mihai şi ministrul economiei şi comerţului Popescu Ioan Dan şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice”, acuză procurorii.

Ancheta aceasta datează de la începutul anului 2006 și are ca obiect investigarea privatizării frauduloase a Rompetrol. Dosarul a fost disjuns din cel în care a fost cercetat și Dinu Patriciu, care a decedat înainte de verdictul final.

Până acum, procurorii au pus sechestru pe mai multe acțiuni și imobile pentru acoperirea prejudiciului de aproape 700 milioane de euro – 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 de euro.


În afara celor patru foști miniștri, în caz mai sunt inculpate 14 persoane, inclusiv câțiva foști manageri ai companiei.

Tănăsescu (60 de ani), a fost reprezentant al României la FMI în perioada 2007 – 2012, iar în 2012 a fost numit vicepreședinte al BEI.

Din 2014 a intrat în concediul, după ce el și fiul su au fost puți sub urmărire penală într-un alt dosar, cel al licențelor Microsoft.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: