Fostul ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu, este urmărit penal de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind suspectat că și-a achiziționat ilegal o locuință atribuită de MApN, în anul 2005, în perioada în care lucra în minister într-o funcție privind relațiile internaționale.
Dosarul de la DNA vizează presupuse infracțiuni de abuz în serviciu care ar fi fost comise de o serie de oficiali din MApN privind atribuirea unor locuințe de serviciu pe care ulterior titularii și le-au cumpărat, la prețuri inferioare pieței.
Conform DNA, valoarea prejudiciului în dauna Ministerul Apărării Naţionale se estimează la suma de 1,2 milioane lei.
Dobrițoiu s-a prezentat marți la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoștință că este urmărit penal.
Fostul ministru și-a susținut nevinovăția, argumentând că în calitatea sa din anul 2005, când a primit locuința de serviciu, nu avea prerogative să decidă în privința atribuirii, ci ministrul Apărării era cel îndrituit.
”Am lucrat în departamentul pentru politică de apărare în domeniul relaţiilor internaţionale ale ministerului, deci nu aveam niciun fel de legătură cu aspectele patrimoniale ale ministerului, ele fiind în subordinea ministrului. Iar de la mine până la ministru… Nici pe orizontală nu ne-am întâlnit, pentru că eu am gestionat şi programul de relaţii internaţionale ale ministerului, ori cei care se ocupau de patrimoniu nu-mi aduc aminte să fi avut o activitate internaţională semnificativă”, a declarat Dobrițoiu.
”Am respectat strict procedura de cumpărare a locuinţei de serviciu, iar verificarea condiţiilor pe care eu trebuia să le îndeplinesc în acest sens a intrat în competenţa altor structuri din Ministerul Apărării, cu care nu am fost într-o legătură de serviciu, într-o legătură de subordonare”, a mai spus el.
În legătură cu acuzația adusă de procurori, potrivit căreia a declarat în fals că nu mai avea o locunță, pentru a primi aparatemnt la preț subvenționat, Dobrițoiu a arătat că avea o casă de vacanță, iar aceasta nu se încadra la categoria locuințelor.
”Acolo s-a reţinut că aş fi avut o locuinţă în proprietate. Nu. Era o casă de vacanţă, era trecută în declaraţia de avere, declaraţie de avere care era publică, era pe site-ul ministerului la momentul în care eu am făcut cererea de cumpărare”, a afirmat fostul ministru.
Corneliu Dobrițoiu a mai susținut că acuzațiile la adresa ar reprezenta presiuni politice pentru a fi împierdicat să mai obțină un mandat de ministru al Apărării.
”Ceea ce mi se pare curios este că o cercetare care înţeleg că a început în 2009, iar timp de patru ani nu am fost invitat să fac vreun act de procedură, se reia tocmai astăzi, probabil într-un context politic şi mediatic, având în vedere faptul probabil că numele meu a apărut ca un posibil om care râvneşte la portofoliul Apărării”, a afirmat senatorul liberal.
Spune că a fost filat de structuri ale MApN
Corneliu Dobrițoiu, care este și general în rezervă, a susținut că structuri ale MApN l-ar fi filat. El a argumentat prin faptul că po fotografie apărută în presă, cu soția sa pe balconul apartamentului luat de la MApN, ar fi fost ”făcută tot de militari”.
”Este jenant că pe posturi am văzut, luni, o fotografie care o prezenta pe soţia mea într-un balcon la bucătărie. Acea poză, care încalcă dreptul la intimitate, la viaţă privată, a fost făcută dintr-o scară de bloc de vizavi. Cunosc foarte bine topografia blocului şi mi-am dat seama că poza a fost făcută tot de militari. Cu alte cuvinte, fiind sub observaţia structurilor de profil din armată încă de atunci, vă asigur că dacă aveam altceva, eram cu tone de hârtii aici la DNA”, a susținut Dobrițoiu.
Fostul ministru nu a menționat însă ce ”structuri de profil din armată” l-au filat.
MApN are în subordine, ca structură de informații, Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA).
În perioada 2005-2009, MApN a avut patru miniștri: Teodor Atanasiu (PNL), Sorin Frunzăverde (PDL), Teodor Meleșcanu (PNL) și Mihai Stănișoară (PDL). Meleșcanu este în prezent directorul Serviciului de Informații Externe, nemaiavând astfel calitatea de membru al PNL, iar ceilalți trei sunt cu toții liberali acum.
Urmăriții penal din dosarul caselor pentru generali:
- General maior în rezervă Corneliu Dobrițoiu, fost cadru al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.
- General de brigadă în rezervă Traian Pigoiu, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.
Ce spun procurorii DNA că ar fi făcut generalii MApN
În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), învinuitul Pigui Traian, s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor).
Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat
Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul Dobriţoiu Corneliu, a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare.
Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării. Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Dobriţoiu Corneliu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa, o locuinţă proprietate personală.
Alături de Dobriţoiu Corneliu alte 10 persoane cu funcții de conducere din MApN au achiziționat, în condiții nelegale, locuințe de serviciu la preţ subvenţionat. Şi faţă de aceste persoane se efectuează acte de urmărire penală.