fbpx

Analiză

Nu doar ultimii, ci și departe de vecini: Cercetarea de la care așteptăm viitorul economiei

România a rămas, de departe, ultima în UE din perspectiva cheltuielilor de cercetare-dezvoltare ( R&D), potrivit datelor publicate de INS. Cu un procentaj de doar… Mai mult

16.11.2020

La obiect

Spitalul Piatra Neamț – doar una dintre bombele cu ceas din Sănătate

Un număr de 10 pacienți intubați au murit și șapte persoane au fost rănite în incendiul produs la secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului… Mai mult

15.11.2020

Analiză

Observații pe scăderea cu 5,1% a PIB pe primele 3 trimestre

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier… Mai mult

15.11.2020

Europa

Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate. Observațiile de țară

“Există riscul ca din cauza trecerii la învățarea la distanță să se agraveze inegalitățile deja accentuate”, avertizează Comisia Europeană, în Monitorul educației și formării profesionale… Mai mult

12.11.2020

Fostul ministru Corneliu Dobrițoiu – urmărit penal în dosarul caselor pentru generali

de Sorin Negoiţă 16.4.2013

Fostul ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu, este urmărit penal de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind suspectat că și-a achiziționat ilegal o locuință atribuită de MApN, în anul 2005, în perioada în care lucra în minister într-o funcție privind relațiile internaționale.

Dosarul de la DNA vizează presupuse infracțiuni de abuz în serviciu care ar fi fost comise de o serie de oficiali din MApN privind atribuirea unor locuințe de serviciu pe care ulterior titularii și le-au cumpărat, la prețuri inferioare pieței.

Conform DNA, valoarea prejudiciului în dauna Ministerul Apărării Naţionale se estimează la suma de 1,2 milioane lei.

Dobrițoiu s-a prezentat marți la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoștință că este urmărit penal.

Fostul ministru și-a susținut nevinovăția, argumentând că în calitatea sa din anul 2005, când a primit locuința de serviciu, nu avea prerogative să decidă în privința atribuirii, ci ministrul Apărării era cel îndrituit.

”Am lucrat în departamentul pentru politică de apărare în domeniul relaţiilor internaţionale ale ministerului, deci nu aveam niciun fel de legătură cu aspectele patrimoniale ale ministerului, ele fiind în subordinea ministrului. Iar de la mine până la ministru… Nici pe orizontală nu ne-am întâlnit, pentru că eu am gestionat şi programul de relaţii internaţionale ale ministerului, ori cei care se ocupau de patrimoniu nu-mi aduc aminte să fi avut o activitate internaţională semnificativă”, a declarat Dobrițoiu.

”Am respectat strict procedura de cumpărare a locuinţei de serviciu, iar verificarea condiţiilor pe care eu trebuia să le îndeplinesc în acest sens a intrat în competenţa altor structuri din Ministerul Apărării, cu care nu am fost într-o legătură de serviciu, într-o legătură de subordonare”, a mai spus el.

În legătură cu acuzația adusă de procurori, potrivit căreia a declarat în fals că nu mai avea o locunță, pentru a primi aparatemnt la preț subvenționat, Dobrițoiu a arătat că avea o casă de vacanță, iar aceasta nu se încadra la categoria locuințelor.

”Acolo s-a reţinut că aş fi avut o locuinţă în proprietate. Nu. Era o casă de vacanţă, era trecută în declaraţia de avere, declaraţie de avere care era publică, era pe site-ul ministerului la momentul în care eu am făcut cererea de cumpărare”, a afirmat fostul ministru.

Corneliu Dobrițoiu a mai susținut că acuzațiile la adresa ar reprezenta presiuni politice pentru a fi împierdicat să mai obțină un mandat de ministru al Apărării.

”Ceea ce mi se pare curios este că o cercetare care înţeleg că a început în 2009, iar timp de patru ani nu am fost invitat să fac vreun act de procedură, se reia tocmai astăzi, probabil într-un context politic şi mediatic, având în vedere faptul probabil că numele meu a apărut ca un posibil om care râvneşte la portofoliul Apărării”, a afirmat senatorul liberal.

Spune că a fost filat de structuri ale MApN

Corneliu Dobrițoiu, care este și general în rezervă, a susținut că structuri ale MApN l-ar fi filat. El a argumentat prin faptul că po fotografie apărută în presă, cu soția sa pe balconul apartamentului luat de la MApN, ar fi fost ”făcută tot de militari”.

”Este jenant că pe posturi am văzut, luni, o fotografie care o prezenta pe soţia mea într-un balcon la bucătărie. Acea poză, care încalcă dreptul la intimitate, la viaţă privată, a fost făcută dintr-o scară de bloc de vizavi. Cunosc foarte bine topografia blocului şi mi-am dat seama că poza a fost făcută tot de militari. Cu alte cuvinte, fiind sub observaţia structurilor de profil din armată încă de atunci, vă asigur că dacă aveam altceva, eram cu tone de hârtii aici la DNA”, a susținut Dobrițoiu.

Fostul ministru nu a menționat însă ce ”structuri de profil din armată” l-au filat.

MApN are în subordine, ca structură de informații, Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA).

În perioada 2005-2009, MApN a avut patru miniștri: Teodor Atanasiu (PNL), Sorin Frunzăverde (PDL), Teodor Meleșcanu (PNL) și Mihai Stănișoară (PDL). Meleșcanu este în prezent directorul Serviciului de Informații Externe, nemaiavând astfel calitatea de membru al PNL, iar ceilalți trei sunt cu toții liberali acum.

Urmăriții penal din dosarul caselor pentru generali:

  • General maior în rezervă Corneliu Dobrițoiu, fost cadru al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.
  • General de brigadă în rezervă Traian Pigoiu, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Ce spun procurorii DNA că ar fi făcut generalii MApN

În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), învinuitul Pigui Traian, s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor).

Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul Dobriţoiu Corneliu, a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare.

Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării. Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Dobriţoiu Corneliu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa, o locuinţă proprietate personală.

Alături de Dobriţoiu Corneliu alte 10 persoane cu funcții de conducere din MApN au achiziționat, în condiții nelegale, locuințe de serviciu la preţ subvenţionat. Şi faţă de aceste persoane se efectuează acte de urmărire penală.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.4.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Se lansează schema de ajutor de stat „Granturi pentru investiții”. Înscrierile încep pe 3 decembrie

Raluca Florescu

Pe data de 3 decembrie va fi lansată etapa de înscriere în cadrul măsurii 3 „Granturi pentru investiții”, aprobată prin OUG 130/2020, a anunțat Ministerul… Mai mult

Stiri

Oficial OMS: Sistemele de sănătate sunt gestionate ca “liniile aeriene low-cost”, nepregătite pentru crize

Iulian Soare

Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a avertizat luni că omenirea riscă viitoare pandemii dacă nu învaţă din criza actuală de coronavirus,… Mai mult

Europa

Decizia privind autorizarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer-BioNTech, cel târziu pe 29 decembrie – Agenția Europeană a Medicamentului

Iulian Soare

Vaccinul anti-Covid produs de Pfizer-BioNTech ar putea fi autorizat în UE înaintea celui dezvoltat de Moderna. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că… Mai mult

Europa

Germania interzice o grupare extremistă ce promovează reinstaurarea nazismului

Iulian Soare

Poliţia germană a efectuat marți mai multe percheziţii la domiciliile membrilor grupării de extremă dreapta „Brigada Lupilor 44”, scoasă în afara legii şi despre care… Mai mult

Stiri

Răspunsul Kremlinului la cererea Maiei Sandu: “Retragerea forţelor de menținere a păcii în Transnistria poate duce la destabilizare gravă în regiune”

Iulian Soare

O modificare a statu-quo-ului forţelor ruse de menținere a păcii în Transnistria ar putea duce la o destabilizare gravă în regiune, a declarat luni Dmitri… Mai mult

Europa

Comisia a virat României a 3-a tranșă de – de 3 mld. euro – din împrumuturile acordate prin SURE

Iulian Soare

Comisia Europeană a plătit marţi a treia tranşă, în valoare de 3 miliarde de euro, din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE. Dintre cele cinci… Mai mult

Stiri

Consens în OPEC – restricțiile de producție, prelungite cu 3 luni, dacă acceptă și aliații din OPEC+

Iulian Soare

Membrii OPEC au ajuns luni la un consens larg asupra necesităţii de prelungire cu trei luni a măsurilor actuale de reducere a producţiei, dacă aliaţii… Mai mult