vineri

29 martie, 2024

4 aprilie, 2013

Fostul deputat Alin Trășculesscu a fost trimis în judecată, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru presupuse fapte de corupție privind strângerea de fonduri pentru campania electorală.

În momentul presupusei comiteri a faptelor, Trășculescu era deputat democrat-liberal și președinte al Organizației Județene PDL Vrancea.

Alături de el, au mai fost trimise în judecată alte trei personae, în același dosar.


Trășculescu a fost arestat preventiv, în 29 noiembrie, după ce a demisionat din Parlament.

El a stat în arrest o săptămână, fiind eliberat printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Fostul deputat are, însă, interdicție de a părăsi țara, procurorii punând și sechestru asigurător pe bunurile sale.

Dosarul fostului parlamentar se judecă la Tribunalul București.

Inculpații din dosar și faptele de care sunt acuzați

  • Fostul deputat Alin Trășculescu este acuzat de procurorii DNA de comiterea a 6 fapte penale: trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracţiunea de spălare a banilor, asociere pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, delapidare şi uz de fals.
  • Marian-Valeriu Calotă, asociat și administrator al SC MARYNA EXCLUSIV SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, spălare a banilor, în formă continuată, delapidare, uz de fals şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
  • Marian Varvarache, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: complicitate la infracţiunea de delapidare, instigare la infracţiunea de delapidare, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
  • Adrian-Cristian Ene și Dorian Geolfan, reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, complicitate la infracţiunea de delapidare şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor.

Ce spun procurorii DNA că a făcut Trășculescu:

  • În perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, inculpaţii Trăşculescu Alin – Silviu şi Calotă Marian – Valeriu au constituit o asociere pentru obţinerea de sume de bani prin traficarea influenţei, asociere la care au aderat şi inculpaţii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian şi Geolfan Dorian.
  • În această perioadă, inculpatul Trășculescu Alin – Silviu, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al Organizației Județene Vrancea a unui partid politic, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), inițial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro.
  • De asemenea, Trășculescu Alin – Silviu a pretins şi suma de 1.100.000 lei, din care a primit, prin intermediul inculpatului Calotă Marian-Valeriu, în trei tranşe, suma totală de 374.000 lei.
  • Banii au fost pretinși cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să remită lui Trășculescu Alin-Silviu sumele solicitate.
  • Pentru obținerea acestor foloase, Trășculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător.
  • Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume de bani, la solicitarea inculpatului Trășculescu Alin-Silviu, inculpatul Calotă Marian-Valeriu, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunțătorului și SC MARYNA EXCLUSIV SRL, firma lui Calotă Marian-Valeriu, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale celor două societăți comerciale.
  • Din banii proveniţi în această modalitate, inculpatul Calotă Marian-Valeriu şi-a însuşit din contul aparţinând SC MARYNA EXCLUSIV SRL, pe baza unor înscrisuri false, suma de 198.400 lei, pe care a folosit-o în interes personal şi în interesul altor persoane.
  • Însuşirea sumei de 198.400 lei de către inculpatul Calotă Marian-Valeriu a fost justificată contabil de către inculpaţii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian şi Geolfan Dorian sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive şi pe baza unor înscrisuri false.
  • La data de 10 noiembrie 2012, inculpatul Calotă Marian-Valeriu a primit de la denunțător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă inculpatului Trășculescu Alin-Silviu, la cererea acestuia. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: