duminică

21 aprilie, 2024

18 iunie, 2020

Fostul locotenent colonel SRI Daniel Dragomir (foto) a fost condamnat joi definitiv la trei ani și 10 luni de închisoare cu executare. Instanța l-a găsit vinovat de corupție.

El a primit o mită de aproape jumătate de milion de euro de la omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, pe care l-a avertizat că este monitorizat de angajați de la Direcţia de securitate economică din cadrul SRI.

Soția lui Daniel Dragomir a fost condamnată și ea, în acest dosar, la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.


Celor doi le-a fost confiscată suma de 1.015.176 lei, potrivit deciziei judecătorilor.

Fostul ofițer SRI este unul dintre principalii purtători de mesaje ai campaniei declanșate de politicieni și oameni de afaceri împotriva DNA, acuzând abuzuri procurorii anticorupție de abuzuri.

Dosarul în care a fost condamnat

Daniel Dragomir a fost declarat joi vinovat de trafic de influenţă şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicității. Procurorii anticorupție susțin că, în virtutea funcţiei de ofiţer SRI, Dragomir a avut acces la informaţii secrete despre omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, patronul Avicola Crevedia.


Omul de afaceri era monitorizat de Direcţia generală de Securitate economică a SRI şi era vizat într-un mare dosar de evaziune fiscală din industria cărnii.

Daniel Dragomir i-a fi comunicat omului de afaceri Rami Ghaziri informaţii secrete astfel încât acesta să se păzească de monitorizarea SRI, controalele ANAF şi, ulterior, de dosarele DNA. În plus, Dragomir i-ar fi oferit sprijin omului de afaceri libanez la diverşi înalţi functionari astfel încât să obţină mai uşor rambursarea TVA de la stat.

În schimbul acestor servicii, Daniel Dragomit urma să primească 25.000 de euro pe lună şi 1 la sută din TVA rambursată de stat. Potrivit procurorilor, Dragomir ar fi primit în total mită de la Rami Ghaziri – prin intermediul unui angajat al acestuia, Emile Kharrat, peste 460.000 de euro:

  • 374.000 de euro au mers direct în contul soacrei fostului ofiţer
  • peste 70.000 de euro au reprezentat cheltuieli pentru înfiinţarea unei firme, Emar Investment şi pentru o maşină Porsche Cayenne
  • 18.000 de euro ar fi fost primiţi sub forma salariului de 8000 de lei pe lună al soţiei sale la firma Emar.

Faptele s-au petrecut între octombrie 2012 şi octombrie 2013, în perioada când Daniel Dragomir voia să se lanseze în afaceri şi a părăsit SRI.

Daniel Dragomir este inculpat și în dosarul Black Cube, în care el și firma israeliană de detectivi internaționali sunt acuzați că au hărțuit-o pe Laura Codruța Kovesi, fost procuror șef al DNA, acum procucrul șef al UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: