joi

21 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 aprilie, 2022

Foştii şefi ai Jandarmeriei – Laurenţiu Valentin Cazan, Sebastian Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile – și comisarul șef de Poliție Mihai Dan Chirică au fost citaţi la Parchet şi puşi sub urmărire penală pentru „intervenţia ilegală şi abuzivă din 10 august 2018”.

Potrivit unui comunicat al Comunității Declic citat de Agerpres, ancheta în dosarul „10 august” a fost reluată de către procurorii militari, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, a obţinut în instanţă redeschiderea dosarului închis iniţial de DIICOT.

Foștii șefi ai Jandarmeriei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals şi la uz de fals.


În aprilie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a dispus redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”, după ce a fost admisă o plângerea lui Ioan Crăciuneanu, care a fost rănit la protest, după ce o grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen a căzut lângă el.

În urma acestei decizii, procurorii au redeschis urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române.

De asemenea, a fost redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

„La exact un an de la redeschiderea dosarului, vedem primii paşi concreţi făcuţi în anchetă. Pe lângă punerea sub acuzare a celor care au coordonat violenţele jandarmilor din 10 august, procurorii au început şi audierile martorilor. Ancheta aceasta trebuie să fie un semnal clar că justiţia încă mai funcţionează, dar şi că Jandarmeria nu poate fi folosită ca un instrument de represalii supus politicului. Vinovaţii trebuie să răspundă. Sperăm doar ca cercetările să nu se împotmolească iar”, afirmă Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: