O serie de lideri ai fostului PDL dau zilele acestea declarații de martor în dosarul în care procurorii DNA o acuză pe Elena Udrea că ar fi luat de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu o mită de cinci milioane de lei pentru a-i asigura acestuia continuarea contractelor pentru energie ieftină de la Hidroelectrica. Pentru azi au fost programați eurodeputata Sufina Barbu, senatorul Gheorghe Futur și primarul Clujului, Emil Boc, membri ai biroului de conducere a PDL în perioada 2010 -2012.
Deputata le-a declarat procurorilor că banii dați de Bogdan Buzăianu nu au ajuns niciodată la ea, ci la partid, iar liderii fostului PDL sunt chemați acum să explice acest lucru, precum și alte acuzații ce ar fi fost formulate la adresa lor la prima și singura audiere a Elenei Udrea.
„Eu nu înţeleg de ce trebuie să mi se pună o cauţiune de 5 milioane de lei, mie, pentru nişte bani cheltuiţi în campania electorală, pentru care am dat detalii. Este campania electorală din 2012, deci nici denunţătoarea măcar nu spune altceva decât spun eu şi, mai mult, am dat chiar detalii concrete despre modul în care s-au cheltuit banii, despre cine a mai adus bani la partid şi aşa mai departe”, declara Elena Udrea, săptămâna trecută, la ieșirea de la DNA, unde a fost anunțată că a fost pusă sub control judiciar și s-a stabilit o cauțiune de 5 milioane de lei.
Zilele trecute s-au prezentat Vasile Blaga, Ioan Oltean, Anca Boagiu și Adriean Videanu, iar joi dimineața au intrat în sediul central al DNA Anca Boagiu și Gheorghe Flutur.
Tot joi este așteptat și Emil Boc, fostul premier și lider al fostului PDL.
Senatorul Flutur a declarat la ieșire: „Am răspuns la toate întrebările procurorului de caz. Nu cunosc niciun element, nu am cunoștință de această finanțare de care se vorbește, n-am văzut aceste persoane niciodată. Cercetarea este în curs”.
Sulfina Barbu crede că deputata Udrea a încercat prin declarațiile sale să arunce vina și pe alte persoane: „Cred că este dificil pentru o persoană care este cercetată penal și în atât de multe dosare și probabil că încearcă să arunce vina și pe ceilalți. Nu știu care sunt motivele domniei sale, dar eu sunt convinsă că vor stabili cei din justiție adevărul și vinovații”.
Dacă se va dovedi că s-au folosit bani negri în campania din 2012, așa cum susține Elena Udrea, cei vinovați trebuie să rpsundă, a mai spus Sulfina Barbu, la ieșirea de la DNA: „Pot să vă spun că la partid, conform legii, cotizațiile și donațiile sunt sursele de venit ale partidului plus finanțarea de la nivel național pentru partidele parlamentare din bugetul de stat, dar cei care s-au ocupat de astfel de lucruri sigur că vor trebui să răspundă”.
Dosarul Hidroelectrica
Potrivit DNA, în anul 2010, „în calitate de ministru și de persoană cu funcție de conducere în PDL, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, Elena Udrea a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.”
„Pentru a-și exercita influența, (…) la începutul anului 2012, a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 de dolari și o creanță de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate cu activitate în mass-media”, mai susțin anchetatorii.
Acesta este cel de-al treilea dosar în care Elena Udrea a fost pusă sub urmărire penală după ce deputații au aprobat inculparea și reținerea ei, dar nu și arestarea preventivă a acesteia.