marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 aprilie, 2013

Fostul director general al Autorității de Management pentru programul Operațional Sectorial Mediu, Adrian Mîndroiu, a fost reținut de procurorii DNA, pentru 24 de ore, pentru presupusa comitere a unor infracțiuni de luare de mită.

Mîndroiu (foto), care ocupă în prezent o funcție de director în cadrul AM POS Mediu, este acuzat că, în perioada în care era director general, ar fi primit mită un ceas și dreptul de folosință al unui BMW X1 de la un om de afaceri, pentru a-i facilita acestuia obținerea de contracte cu autoritatea de management din Ministerul Mediului.

Procurorii mai susțin că fostul director general al AM POS Mediu ar fi cerut și o excursie în Maurițius, în valoare de peste 5.000 de euro, pentru el și pentru soția lui, în schimbul unor favoruri comerciale.

Inculpații din dosar:

  • MÎNDROIU ADRIAN, fost director general şi actualmente director la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu – AM POSM, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă în formă continuată (patru acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie,
  • FRANK NICOLAE, administrator a unor societăți comerciale de consultanţă, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă în formă continuată (două acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie,
  • GOGA VLAD CRISTIAN, administrator a unor societăți comerciale de consultanţă, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă în formă continuată (trei acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Ce susțin procurorii că ar fi făcut directorul din AM POS Mediu:

  • În perioada noiembrie 2011-prezent, Mîndroiu Adrian, director general şi ulterior director la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (AM POSM), în mod repetat, a pretins şi primit bani, alte foloase şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, cu complicitatea şi a altor persoane, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menționat, între care și firma TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL.
  • Concret, la data de 5 aprilie 2011, între reprezentanţii firmei TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL şi autoritatea de mediu s-a semnat un contract având ca obiect acordarea de asistenţă tehnico-economică pentru direcţiile şi birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparținând de POSM, legat de proiectele finanţate din asistenţa financiară nerambursabilă. Valoarea contractului este de 19,94 milioane de lei.
  • Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea plăţilor şi pentru a obţine sprijinul în adjudecarea unor noi licitaţii pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infracţionale au efectuat mai multe acte materiale de cumpărare a influenţei directorului AMPOSM, Mîndroiu Adrian.
  • În acest sens, Mîndroiu Adrian a pretins și primit următoarele sume de bani sau foloase:

– în perioada 23-25 noiembrie 2011, Mîndroiu Adrian a primit de la Frank Nicolae, prin intermediar, un ceas de mână;

– în perioada iulie 2012-prezent (aprilie 2013), Mîndroiu Adrian a primit folosinţa gratuită a unui autoturism nou marca BMW X1, XDRIVE, de la Goga Vlad Cristian, colaborator al TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL, în echivalent de 18.027 euro;

– în data de 6 februarie 2013, Mîndroiu Adrian a cerut o excursie de două săptămâni în insulele Mauritius pentru două persoane (el şi soţia sa) pentru luna octombrie 2013 de la Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, în echivalent de 5.324 euro;

– în perioada 16-21 februarie 2013, Mîndroiu Adrian a acceptat direct şi indirect cu titlu de dar două sume de bani de 500 lei, respectiv 600 lei, de la Goga Vlad Cristian.

  • La data de 6 aprilie 2012, doi dintre membrii asocierii infracţionale, respectiv Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, la o întâlnire la care a participat și Mîndroiu Nicolae, s-au pus de acord să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcţionarii de la nivel local care fie creează probleme în derularea contractelor cu autorităţile statului, fie trebuie mituiţi pentru obţinerea unor astfel de contracte.
  • În considerarea acestor intenţii, în perioada 21 februarie 2013-prezent, membrii asocierii infracţionale, Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian (fie împreună, fie separat) s-au întâlnit cu un funcţionar din cadrul unui consiliu judeţean pentru a stabili condițiile de cumpărare a influenței acestuia pe lângă alți funcționari din același consiliu județean sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autorități contractante, astfel ca anumite contracte să fie atribuite firmelor din grupul condus de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: