miercuri

24 aprilie, 2024

20 ianuarie, 2021

Coperta Global Risks Report 2021

Crizele sociale, evoluția economiei globale și prăbușirea piețelor financiare sunt principalele noi teme care îngrijorează și care vor fi dezbătute la Forumul Economic Mondial de la Davos (WEF) din acest an, mai întâi online săptămâna viitoare și apoi, în mai, la Singapore.

Toate temele de dezbatere de care sunt interesate personalitățile economice și politice ale lumii sunt legate de pandemia coronavirus, la care se adaugă temele tradiționale precum schimbările climatice, relațiile politice globale și conflictele cu arme de distrugere în masă, potrivit Global Risks Report 2021, elaborat cu ocazia ediției actuale a WEF.

Raportul clasifică cele mai mari riscuri la care este expusă lumea

  • după probabilitate – unde schimbările radicale de vreme sunt cele mai riscante, respectiv
  • după impact, caz în care bolile infecțioase stârnesc cea mai mare îngrijorare.

În ordinea probabilității, eșecul acțiunii împotriva schimbărilor climatice și pagubele aduse societății sunt considerate cele mai riscante.

După impact, riscurile cele mai mari le implică (din nou) eșecul acțiunii împotriva schimbărilor climatice, apoi armele de distrugere în masă, potrivit răspunsurilor la sondajele care au stat la baza raportului.

În următorii doi ani, epidemiile și creșterea sărăciei sunt amenințări conjugate pentru stabilitatea mondială, împreună cu catastrofele meteo.


Riscurile economice ar urma să fie controlate tot mai greu în următorii 3 – 5 ani, ca urmare a spargerii baloanelor bursiere, a notei de plată a infuziilor uriașe de lichidități prin politicile expansioniste ale băncilor centrale și deficitele bugetare ale guvernelor.

Toate acestea ar putea duce la dezechilibrarea regimului prețurilor și la amplificarea nemulțumirilor sociale.

Deziluziile tinerilor și lecțiile rezilienței

Raportul privind riscurile din 2021 este rezultatul sondajului la care a au participat peste 650 de membri ai diverselor comunități de lideri din lume. Așa încât raportul a putut configura complicatele relații dintre acestea: economice, de mediu, geopolitice, societale, tehnologice.

Una dintre comunitățile de lideri de pe lângă Forum este așa numita „Global Shapers” – rețeaua de tineri a Forumului care produc dialogul, acțiunea și schimbarea în lume. Pentru ei, riscurile legate de climă sunt considerate drept „cele mai probabile și cu cel mai mare impact pe termen lung”.

Se face auzită o notă de precauție cu privire la pericolele „dezamăgirii tinerilor”, spune raportul WEF.

„Ei consideră riscurile personale ca amenințări imediate, riscuri macro pe termen mediu și riscuri geopolitice fundamentale pe termen lung”, se arată în raport.

Raportul reflectă și răspunsurile la pandemia COVID-19 cu scopul de a agrega lecții necesare pentru creșterea rezilienței globală, prin:

  • noi demersuri analitice,
  • noi forme de parteneriat și
  • construirea încrederii printr-o comunicare clară și consecventă.

Astfel, țările și afacerile trebuie ajutate să acționeze mai degrabă decât să reacționeze la riscuri – este un adintre concluziile Global Risks Report 2021 elaborat pentru ediția 51  a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: