marți

21 mai, 2024

28 aprilie, 2023

Forțele ucrainene își încheie pregătirile pentru declanșarea mult așteptatei contraofensive împotriva trupelor ruse invadatoare, a declarat ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, într-un briefing online ce a avut loc vineri.

„De îndată ce va exista voinţa lui Dumnezeu, vremea potrivită şi o decizie a comandanţilor, o vom face”, a spus Oleksii Reznikov, citat de The Guardian, fără a înainta dată exactă pentru momentul în care va începe efectiv contraofensiva.

Kievul pregăteşte de mai multe luni un contraatac menit să alunge forţele ruseşti din est şi sud.


NATO a declarat joi că aliaţii săi şi ţările partenere au livrat circa 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei, consolidând capacităţile Kievului.

Pe lângă cele peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri şi alte echipamente, aliaţii occidentali au trimis „cantităţi mari de muniţie” şi au antrenat şi echipat peste nouă noi brigăzi ucrainene, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Rusia a lansat vineri atacuri cu rachete de croazieră asupra mai multor orașe din Ucraina

Întrebat despre discuția telefonică pe care președintele chinez și omologul său ucrainean au avut-o, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus vineri că Rusia salută orice ar putea grăbi sfârşitul conflictului. Însă, a adăugat Peskov, Rusia încă trebuie să atingă obiectivele „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina.

Pe de altă parte, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe a repetat amenințarea cu folosirea armelor nucleare. R:usia va face “tot ce este posibil ca să evite evoluția evenimentelor spre cel mai rău scenariu… dar nu cu prețul încălcării intereselor noastre vitale”, a spus Maria Zakharova.

Rusia a atacat cu rachete de croazieră și drone, vineri dimineață, mai multe orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, lovituri soldate cu cel puțin 12 morți, într-un atac de o amploare nemaiîntâlnită de aproape două luni.


Atacul de vineri a avut loc într-un moment în care Kievul pregătește contraofensiva, în încercarea de a recupera cât mai mult din teritoriile ocupate de forțele rusești.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: