cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Rata de ocupare a populației „în vârstă de muncă” este de numai 62% și în scădere – INS

18 martie, 2022

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de numai 62,1%, în trimestrul 4 al anului trecut, și este în scădere faţă de trimestrul 3 / 2021 cu 0,2 puncte procentuale, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Populația ocupată include și forţele armate şi „asimilaţii”şi atât persoanele care lucrează în sectorul informal sau la negru, cât și patronii, lucrătorii pe cont propriu și lucrătorii familiali neremunerați.

Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71,1% faţă de 52,9% la femei) şi la persoanele din mediul urban (67,8% faţă de 55,2% în mediul rural).


Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 20,8%.

Lucrătorii în propria gospodăriei sunt considerați inactivi sau șomeri

În plus față de de cele 7,752 milioane de persoane considerate ocupate, alte 719.000 persoane au lucrat, totuși, în gospodăria agricolă proprie, dar sunt considerate inactive sau în șomaj, conform metodologiei, dacă sunt într-una dintre situaţiile:

  • fie majoritatea producţiei obţinute în gospodărie s-a consumat în gospodăria proprie şi doar o mică parte a producţiei agricole obţinute a fost destinată vânzării,
  • fie producţia agricolă obţinută este destinată exclusiv consumului propriu şi reprezintă o parte substanţială a consumului total al gospodăriei.

Metodologia s-a schimbat începând cu trimestrul I 2021. Până atunci persoanele respective erau incluse în populaţia ocupată.

Împreună cu persoanele ocupate, cele de mai sus intră în categoria „populaţiei productive”, în număr de 8,471 de persoane în trimestrul IV 2021. „Acest indicator este definit doar în context naţional şi corespunde populaţiei ocupate calculată conform definiţiei utilizată anterior anului 2021″, precizează INS.


Rata populaţiei productive, calculată pentru grupa de vârstă 15-64 ani, a fost în trimestrul IV 2021 de 65,9%, iar cea pentru grupa de vârstă 20-64 ani, de 71,2%.

Șomaj în creștere și mai mare la bărbați

Rata şomajului în trimestrul 4 din 2021 a fost de 5,9%, în creştere cu 0,6 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul 3 din 2021.

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,4 puncte procentuale (6,5% la bărbaţi faţă de 5,1% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 6,2 puncte procentuale (9,5% în mediul rural, faţă de 3,3% în mediul urban).

Pe grupe de vârsta, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (23,4%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: